Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kevään merkkejä: kiurut ja töyhtöhyypät ovat alkaneet saapua Suomeen myös muuttoparvina

Lajeja on laskettu jopa satojen lintujen joukkoina. Pohjoisimmat kiuruhavainnot tehtiin viikonvaihteessa Kauhajoella ja töyhtöhyyppähavainnot Korsnäsissä.

Auringonpaiste ja poikkeuksellisen leudot säät ovat saaneet monet jo kevätmielelle ainakin maan eteläpuoliskossa. Tunnetta vahvistavat muuttolintujen etujoukot, jotka ovat alkaneet saapua maahan.

Useat muuttolintuina pidettyjä lajeja on jäänyt yksittäisinä tai pieninä joukkoina Suomeen koko talveksi, mutta nyt on nähtävissä yhä selvemmin muuttavia joukkoja.

Tällaisiin kuuluu esimerkiksi kiuru, jonka laulua kuuluu peltojen yllä jo yllättävän monella suunnalla. Viikonvaihteen suurimmat kiurujoukot laskettiin Kemiönsaaressa, jossa lintuja oli yhdellä paikalla yli sata. sekä Vantaalla, jossa muuttavien lintujen yksilömääräksi arvioitiin 120.

Porissakin lintuja oli enimmillään toista sataa ja Laitilassa viitisenkymmentä. Pohjoisimmat kiuruhavainnot tehtiin Nokialla ja Kauhajoella.

Havainnot selviävät BirdLife Suomen Tiira-havaintopalvelusta.

Töyhtöhyyppiä jopa satojen lintujen parvina

Myös töyhtöhyyppiä on nähty parvittain.

Maskussa ja Mynämäellä lintuja laskettiin yksittäisiltä paikoilta kahdensadan yksilön molemmin puolin ja Porissa jopa 300. Kouvolassa ja Sastamalassa lukemat olivat 130 luokkaa.

Kauhajoelle asti oli ehtinyt kolmekymmentä töyhtöhyyppää. Pohjoisimmat havainnot tehtiin viikonloppuna Korsnäsissä.

Lintuharrastajat ovat havainneet runsaasti myös metsähanhia. Kaarinassa laskettiin torstaina jopa 16 kurkea.