Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 400 suomalaista lähtee huomenna sotaharjoitukseen Norjaan, jossa noin tuhat henkilöä on koronakaranteenissa

Suomalaiset marssivat maanantaina samalle suunnalle, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan he eivät ole menossa karanteenissa olevan Skjoldin varuskunnan lähelle.

Koronaviruksen vuoksi asetettu karanteeni ei ainakaan toistaiseksi vaikuta suomalaisten osallistumiseen kansainvälisessä sotaharjoituksessa Pohjois-Norjassa.

– Meille ei ole tullut muita ohjeita, kertoo Cold Response 2020 -harjoituksen Suomen-tiedottaja Taina Pirinen.

Tromssan Målselvissa sijaitseva Skjoldin varuskunta ja sielläoleva harjoitusleiri asetettiin torstaina karanteeniin, kun yhdellä harjoitukseen osallistuneella henkilöllä todettiin uuden koronaviruksen tartunta.

Tiedot karanteenissa olevien ihmisten määrästä vaihtelevat 850:stä jopa 1 300:aan. Norjalaisten lisäksi karanteenissa on ainakin yhdysvaltalaisia.

Suomalaiset menevät rajan yli maanantaina

Yli 400 varusmiestä ja puolustusvoimien kantahenkilökuntaan kuuluvaa marssii rajan yli Tromssaan maanantaina. Jo tänään liikkeellä on suurikokoisempaa kalustoa, kuten panssarivaunuja.

Harjoitukseen osallistuvat suomalaiset ovat pääosin Jääkäriprikaatista ja Kainuun prikaatista.

Pirisen mukaan suomalaiset eivät tämänhetkisen tiedon mukaan ole menossa lähelle Skjoldia. Asia selvisi samaan aikaan, kun Lännen Median toimittaja oli tekemässä haastattelua.

Tilannetta kuitenkin seurataan, sillä koronaviruksen kohdalla näkymät muuttuvat usein varsin nopeasti.

– Seuranta on päällä koko ajan, Pirinen sanoo.

”Armeijalla ei ole tilanne hallussa”

Cold Response 2020 on Norjan johtama talviolosuhdeharjoitus, johon osallistuu noin 15 000 sotilasta.

Norjan ja Suomen lisäksi joukkoja tulee Tanskasta, Alankomaista, Belgiasta, Saksasta, Ranskasta, Britanniasta ja Yhdysvalloista.

Tieto koronavirustartunnasta on herättänyt vaatimuksia harjoituksen lopettamiseksi. Asiaa vaatii ainakin tromssalaisen Bardun kunnan pormestari Toralf Heimdal.

– En usko, että armeijalla on tilanne hallussa. Siviilien pitäisi mennä harjoitustarpeen edelle, hän totesi norjan yleisradioyhtiö NRK:n haastattelussa torstaina.

Tromssan yliopiston lääketieteellisen mikrobiologian professori Ørjan Olsvik puolestaan katsoo, että tilanne voi olla armeijoille myös hyvä harjoitus.

– He voivat harjoitella, miten eristäytyä jos tämä olisi biologisella aseella tehty hyökkäys, hän totesi NRK:lle.