Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yritykset innostuivat hallituksen ilmastorahastosta – Ehdotuksia tulvii Vakelle, vaikka hakuaika ei ole edes alkanut

Valtion kehitysyhtiö, Vake on saanut jo yli sata ehdotusta digi- ja ilmastoinvestoinneista. Yritykset sekä julkinen sektori haluavat uudesta ilmastorahastosta tukea investoinneilleen.

Uusi ilmastorahasto kiinnostaa sekä yrityksiä että julkista sektoria. Valtion kehitysyhtiöön, Vakeen perustettava digi- ja ilmastoinvestointeja vauhdittava rahasto on saanut jo yli sata ehdotusta erilaisista investointikohteista.

Vaken toimitusjohtaja Paula Laine pitää kiinnostusta yllättävänä, koska minkäänlainen hakuaika ei ole alkanut, vaan yritykset ja julkiset toimijat ovat lähettäneet hankkeistaan ehdotuksia lähinnä julkisuuden tietojen perusteella.

Hallitus valmistelee parhaillaan ilmastorahaston toimintaa. Linjaukset tehdään hallituksen kehysneuvotteluissa 7. huhtikuuta.

Laine toivoo, että Vake pääsisi aloittamaan toiminnan hyvin nopeasti kehysneuvottelujen jälkeen. Hän ei usko, että yhdelläkään päättäjällä on halua jarrutella toiminnan aloittamista.

Kriteerejä on jo mietitty

Laine kertoo, että Vake tuottaa tietoa hallituksen valmistelun tueksi. Kriteerejä varojen jakamiseksi rahastosta on jo mietitty.

– Tärkeintä on varmistaa, että valtion lisärahoitus saa aikaan jotakin sellaista, jota ei muuten saataisi aikaan, kuten esimerkiksi investointien aikaistamista tai niiden tekemistä aiottua laajemmassa mittakaavassa.

Investointien on myös täytettävä taloudelliset perusedellytykset. Vake ei ryhdy pääomittamaan kannattamatonta toimintaa. Lisäksi välilliset vaikutukset korostuvat.

Välillisistä vaikutuksista olennainen on investoinnin vaikutus päästövähennyksiin. Investoinnin pitäisi myös viedä eteenpäin tutkimus-, kehitys- ja investointien osuuden kasvua kohti hallituksen tavoittelemaa neljää prosenttia bruttokansantuotteesta.

Laineen mukaan kriteereissä ovat mukana myös työllisyysvaikutukset sekä osaamisen kasvattaminen.

Hallituksen ilmastorahasto on saanut myös kritiikkiä osakseen. Arvostelijoiden mukaan markkinatalous ratkaisee ilmastoinvestoinnit, eikä julkista rahoitusta tarvita. Rahaston sijaan hallitukselta on vaadittu ilmastoinvestointeja suosivia muutoksia lainsäädäntöön, verotukseen ja yritystukiin.

Laine sanoo, että tarvitaan sekä muutoksia lakeihin ja yritystukiin että ilmastorahastoa. Rahasto täyttää investointikuilua sillä välin, kun lainsäädäntöä muutetaan. Lakimuutokset ovat helposti aikaa vieviä ja muutoksissa on usein siirtymäkausi. Suomessa on arvioitu olevan vuositasolla noin miljardin euron verran liian vähän ilmastoinvestointeja.

Hankkeiden koko iso

Ensimmäisten joukossa Vakesta saavat Laineen mukaan rahaa investoinnit, jotka on jo valmisteltu pitkälle tai meneillään olevat hankkeet, joihin tehdään täydennyksiä. Varhaisemmassa vaiheessa olevien hankkeiden vuoro tulee sitten myöhemmin.

Ilmastoinvestointeihin liittyviä hankkeita tulee erityisesti yksityiseltä sektorilta, digihankkeissa on usein mukana myös julkinen taho.

Laineen mukaan investointihankkeiden kokoluokka on suuri. Hän arvelee, että Vaken rahoitusosuus voisi olla yksittäisessä hankkeessa keskimäärin 15 miljoonaa euroa, mikä on vain pieni osa investoinnin kokonaiskustannuksista.