Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hakivat Finnairilta 1800 euron korvauksia viivästyneestä lennosta - joutuvatkin maksamaan lentoyhtiön 7840 euron oikeuskulut

Kolmen matkustajan lento Helsingistä Kiinaan viivästyi vuorokaudella. He hakivat myöhästymiskorvausta kahden vuoden kuluttua, mikä oli hovioikeuden mielestä liian myöhään. Lentoyhtiöltä tuli 7840 euron lasku oikeudenkäyntikuluista käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa.

Viivästyneestä lennosta korvausta hakeneet joutuivat itse maksumiehiksi. Kolmen matkustajan tarkoituksena oli saada 600 euron vakiokorvaus, mutta heille tuli maksettavaksi Finnairin 7840 euron oikeuskulut. Syynä tähän oli viivästynyt korvauksenhaku.

Juttua puitiin ensin Helsingin käräjäoikeudessa ja sen jälkeen Helsingin hovioikeudessa, joka antoi ratkaisunsa tiistaina.

Perille vuorokausi suunniteltua myöhemmin

Korvauskannetta Finnairia vastaan ajoi kolme lentoyhtiön matkustajaa, joiden lento Helsingistä Kiinaan Chongqingiin tammikuussa 2013 peruuntui ja matkustajat pääsivät perille vasta vuorokautta myöhemmin.

Matkustajat hakivat Finnairilta kukin 600 euron korvausta lennon myöhästymisestä, mutta he olivat esittäneet ensimmäisen korvausvaatimuksen vasta yli kaksi vuotta myöhemmin helmikuussa 2015.

Helsingin käräjäoikeus pohti, mikä on kohtuullinen aika korvausvaatimuksen esittämiseen. Se totesi, että tarkkaa vanhentumisaikaa ei myöhästymiskorvauksista ole määritelty, mutta kaksi vuotta on liian pitkä aika.

Korvauskannetta ajaneet laajensivat käräjäoikeudessa kannettaan, minkä vuoksi oikeus totesi, että heidän on korvattava Finnairille 2800 euroa oikeudenkäyntikuluista.

Lentomatkustajat eivät tyytyneet käräjäoikeuden ratkaisuun vaan valittivat siitä hovioikeuteen.

Hovioikeus ei muuttanut tuomiota, mutta lasku Finnairille oikeudenkäyntikuluista kasvoi 5040 eurolla. Kolmikolle tuli siis maksettavaa yhteisvastuullisesti 7840 euroa.

Jutun hävinneet voivat hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.