Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorten parlamentti ja eduskunnan opastetut vierailut perutaan koronan varotoimenpiteenä toistaiseksi

Eduskunnan opastetut yleisövierailut ja kansalaisinfossa järjestettävät tilaisuudet perutaan torstaiaamusta lähtien toistaiseksi. Samoin käy Nuorten parlamentille, joka piti järjestää eduskunnassa 27. maaliskuuta.

Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) mukaan erityisesti päätös Nuorten parlamentin perumisesta oli vaikea, koska tapahtuma järjestetään vain joka toinen vuosi.

Viime viikon keskiviikkona eduskunnan työterveysasema antoi suosituksen, että eduskunnassa vältettäisiin toistaiseksi kättelyä koronavirusriskin takia.

Työterveysasema ja eduskunnan hallinto ovat myös sopineet karanteenimenettelystä, jos eduskunnan työntekijällä tai kansanedustajalla todettaisiin koronavirustartunta.

Perustuslain mukaan kansanedustajaa ei saa estää hoitamasta edustajatointaan. Vanhanen kertoi tiistaina, että tarttuvia tauteja koskeva säädäntö voi kuitenkin mennä tämän edelle, eli että kansanedustajakin voidaan tältä osin asettaa karanteeniin.

Kaksi kansanedustajaa poissa varmuuden vuoksi

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd) tiedotti viikonloppuna jäävänsä muutamaksi päiväksi pois eduskunnasta koronaviruksen takia.

Kiljusella ei ole ollut koronavirukseen viittaavia oireita. Kiljunen kertoi, että työterveyslääkäri ei ollut ohjeistanut häntä karanteeniin, vaan hän teki päätöksen itse.

Kiljusen varotoimi liittyi hänen vierailuunsa Euroopan neuvoston kokouksessa Pariisissa. Ranskan kansalliskokouksessa eli sikäläisen parlamentin alahuoneessa, jossa neuvoston kokous järjestettiin, on todettu kolme koronatapausta”

Kansanedustaja Mikko Kinnunen (kesk.) kertoi maanantaina, että hän on siirtynyt tekemään etätöitä varotoimenpiteenä koronaviruksen varalta.

Kinnunen kertoo Twitterissä, että hän oli tekemisissä Italian epidemia-alueelta palanneen oireettoman henkilön kanssa, ja että hän ei ole karanteenissa.

Jo aiemmin puhemies Vanhanen oli päättänyt, että kansanedustajat ja virkamiehet voivat peruuttaa jo hankitut matkat, jos katsovat tartunta- tai karanteeniriskin vaarantavan matkan tarkoitusta.

– Eduskunta noudattaa ulkoministeriön matkustussuosituksia, Vanhanen kertoi.

Eduskuntatalon sisääntulo-oville on sijoitettu käsidesipulloja ja niitä jaetaan myös valiokuntien huoneisiin. Eduskunnan kiinteistötoimiston siivoustoimi on varautunut tilanteeseen omilla ohjeillaan.

Eduskuntaan on perustettu myös asiaa koskeva valmiusryhmä, joka seuraa jatkuvasti tilannetta ja arvioi tarvittavia toimenpiteitä. Valmiusryhmää johtaa työterveyslääkäri ja siinä on edustus jokaiselta osastolta.