Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Demokraattien esivaalikiertue jatkuu – kärkikaksikko Biden ja Sanders kohtasivat toisensa kuudessa osavaltiossa tiistaina

Esivaalit käydään tiistaina kuudessa osavaltiossa. Etenkin Michiganin äänestystä pidetään ratkaisevana.

Yhdysvalloissa demokraattien esivaalikiertue jatkui tiistaina kuudessa osavaltiossa. Tiistaina äänestivät Michigan, Idaho, Mississippi, Missouri, Pohjois-Dakota ja Washington.

Kuuden osavaltion päivää on kutsuttu ”toiseksi supertiistaiksi”. Viime viikolla peräti 14 osavaltiota äänesti esivaaleissa. Tiistain tulosten on tarkoitus olla selvillä keskiviikon puolella Suomen aikaa.

Presidenttiehdokaskilpa muuttui viimeviikkoisen supertiistain alla kahden kaupaksi. Vastakkain ovat enää Yhdysvaltojen entinen varapresidentti Joe Biden ja demokraattien vasenta laitaa edustava Vermontin senaattori Bernie Sanders.

Menestys supertiistaina on nostanut Bidenin ykkösehdokkaan asemaan ohi Sandersin, jonka alku esivaaleissa oli vakuuttava. Bidenille esivaalien alku oli pettymys. Huono menestys ensimmäisissä äänestyksissä kääntyi viime tiistaina, jolloin hän voitti eniten delegaatteja.

Michigan on ratkaiseva

Televisioyhtiö CNN:n mukaan Bidenin odotetaan pärjäävän erityisen hyvin Mississippissä, jossa enemmistö demokraattiäänestäjistä on mustia. Biden on ollut esivaalien alusta saakka suosituin ehdokas mustien äänestäjien keskuudessa. Hänen odotetaan menestyvän myös Missourissa.

Sen sijaan ratkaisevana pidetään Michiganin äänestystulosta. CNN:n mukaan onnistuminen Michiganissa voi pelastaa alakynteen jääneen Sandersin vaalikampanjan. Neljä vuotta sitten Sanders otti voiton Michiganissa, mikä vaikeutti Hillary Clintonin matkaa demokraattien presidenttiehdokkaaksi.

Jos taas Biden tekisi läpimurron Michiganissa ja saisi merkittävät voitot Missourissa ja Mississippissä, tulos voisi olla Sandersille liikaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Jokainen osavaltio on erittäin tärkeä, ja kun mietin tiistaita, ehkä Michigan on osavaltiosta kaikista tärkein, Sanders sanoi ennen tiistain esivaaleja CNN:n mukaan.

Kaikki maaliskuun esivaalit ovat ehdokkaille ratkaisevia. Maaliskuun loppuun mennessä delegaateista on jaettuna noin kaksi kolmasosaa, ja voidaan olettaa, että voittajaehdokas alkaa olla selvillä.