Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump kieltää matkustamisen Euroopasta Yhdysvaltoihin – Kielto koskee myös Suomea

Yhdysvaltojen presidentin jyrkkä yllätyspäätös romahdutti pörssikurssit. Matkustusrajoitukset astuvat voimaan perjantaina keskiyöllä, mutta rajoitus ei koske Britanniaa.

Suomen ja muiden Schengenin vapaan matkustusalueen maiden ihmisiltä suljetaan matkustaminen Yhdysvaltoihin perjantaista alkaen.

Presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkoiltana Yhdysvaltojen aikaa, että hän pysäyttää suurimman osan Euroopasta saapuvasta matkailusta maahan 30 päiväksi. Historiallinen päätös on rajuin koronaviruksen vastainen toimi länsimaissa tähän mennessä.

Schengen-alueeseen kuuluvat Itävalta, Belgia, Tshekki, Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Kreikka, Unkari, Islanti, Italia, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali, Slovakia, Slovenia, Espanja, Ruotsi ja Sveitsi.

Aiemmin keskiviikkona maailman terveysjärjestö WHO oli virallisesti alkanut käyttää koronaviruksesta termiä pandemia.

Pörssikurssit ja markkinat ovat torstaiaamuna Suomen aikaa syöksyssä. Trump ilmoitti matkustusrajoitusten kanssa samalla kertaa myös laajasta tukipaketista koronaviruksen kurittamalle Yhdysvaltojen taloudelle.

– Tämä ei ole finanssikriisi. Tämä on vain väliaikainen hetki ajassa, josta me pääsemme yli kansakuntana ja maailmana, Trump sanoi.

Trumpin päätös koskee 26:tta manner-Euroopan valtiota Euroopassa mukaan lukien Suomi. Trump jättää matkustuskiellon ulkopuolelle EU:sta eroamassa olevan Britannian.

Trump sanoi, että vastaavien rajoitusten asettaminen matkustamiselle Kiinasta ja Etelä-Koreasta on aikaisemmin ollut tehokas tapa torjua koronavirusta.

Esimerkiksi sanomalehti The New York Times huomauttaa, että Trumpin puheessa oli eurooppalaisia ja kiinalaisia koronaviruksen maahan tuomisesta syyttävä sävy. Trump käytti termiä ”ulkomainen virus”.

Schengen-maissa olleita ei Yhdysvaltoihin

Matkustaminen Yhdysvaltoihin olisi TheNew York Timesin mukaan kielletty ulkomaalaisilta, jotka ovat olleet Schengenin sopimuksen jäsenmaissa viimeisten kahden viikon aikana.

Trumpin päätöksen vaikutuksia ei tuoreeltaan tiedetty kovin tarkasti. Finnair ilmoittaa tviitissään:

”Käsittelemme asian vaikutuksen lentoihimme tänään ja viestimme sitten asiakkaille. Olemme pahoillamme tilanteen aiheuttamasta epävarmuudesta.”

Saksan liittokansleri Angela Merkel esitti keskiviikkona arvion, että jopa 60–70 prosenttia saksalaisista voi saada virustartunnan. Italiassa koronavirustartuntojen määrä on noussut yli 12 400:n varmistetun tapauksen, ja maa elää poikkeustilassa, johon kuuluu ravintoloiden tyhjeneminen ja julkisten tilaisuuksien peruuttaminen.

Yhdysvalloissa on kerrottu 1 281 tapauksesta ja 37:stä koronakuolemasta. Maassa ei ole toistaiseksi otettu käyttöön laajoja rajoittamistoimia, mutta huomattavia urheilu- ja musiikkitapahtumia on siirretty tai peruttu.

Trumpin päätös tuli yllätyksenä lähes kaikille.

– Valjastamme liittovaltion hallituksen ja yksityisen sektorin koko voiman Yhdysvaltojen kansan suojelemiseen, Trump sanoi parhaaseen katseluaikaan välitetyssä puheessaan.

– Tämä on aggressiivisin ja kattavin ponnistus vieraan viruksen vastustamiseksi modernin historian aikana.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö julkaisi tiedotteen, jossa se kehotti yhdysvaltalaisia ”harkitsemaan uudelleen” matkustamista kaikkiin maihin.

Matkustusohje on toiseksi jyrkin mahdollinen. Keinovalikoimassa on tämän jälkeen enää määräys ”älkää matkustako”.

Trumpin päätös ei estä Yhdysvaltojen kansalaisten saapumista maahan, eikä se koske pysyvästi Yhdysvalloissa asuvia eikä heidän perheitään.

”Hirveä infektio”

Trump ilmoitti päätöksestään työhuoneessaan Oval Officessa. Maahantulokielto on poikkeuksellisen jyrkkä koronaviruksen vastainen toimi Trumpilta, joka on aiemmin hieman vähätellytkin asiantuntijoiden virusvaroituksia. Nyt Trump nimitti viruksen etenemistä ”hirveäksi infektioksi” ja lisäsi, että amerikkalaisten pitäisi välttää matkustamista, joka ei ole välttämätöntä.

Trumpin päätöksessä voi nähdä poliittista väriä. Hänen mahdollisuutensa tulla valituksi toiselle kaudelle marraskuun presidentinvaaleissa riippuu paljossa koronaviruksen vastaisten toimien onnistumisesta.

Trump on aiemmin pyrkinyt yksiselitteisillä matkustuskielloilla rajoittamaan muun muassa tiettyjen Afrikan maiden ja muslimimaiden kansalaisten tuloa Yhdysvaltoihin.