Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomuksen Orpo ehdottaa koronan takia satojen miljoonien eurojen tukipakettia: "Epidemian torjunta ei saa jäädä rahasta kiinni"

Hallitus kertoo uusista toimenpiteistä koronaviruksen leviämisen estämiseksi tänään kello 13.45.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ehdottaa merkittävää lisärahoitusta valtion budjetista koronavirukseen varautumiseksi.

Orpon mukaan tukipaketissa tulisi korvata kaikki koronaviruksen aiheuttamat ylimääräiset terveydenhuollon kulut kunnille ja sairaanhoitopiireille.

Tukipaketissa tulisi hänen mielestään varautua myös yritysten rahoituksen turvaamiseen.

– Koronavirukseen tulee suhtautua hyvin vakavasti ja riittävin toimenpitein. Epidemian torjunta ei saa jäädä rahasta kiinni, Orpo toteaa tiedotteessaan.

Useat muut maat ovat julkistaneet merkittäviä tukipaketteja, joilla varmistetaan terveydenhuollon riittävät resurssit.

– Suomen on varauduttava satojen miljoonien tukipakettiin, jotta kaikki tarvittava saadaan hoidettua, Orpo sanoo.

Hallitus on aiemmin kertonut, että tämän vuoden budjetista voidaan käyttää 8,9 miljoonaa euroa ennalta arvaamattomiin menoihin. Lisää rahaa voidaan myöntää lisäbudjeteissa.

”On toimittava nopeasti”

Orpo vaatii nopeita toimia, sillä kunnissa resurssit ja varautumistaso vaihtelee. Myös sairaanhoitopiireillä on eroja varautumisen tasoissa.

– Nyt on annettava vahva signaali, että kaikki tarvittavat resurssit koronaviruksen torjuntaan ovat käytettävissä. Tässä ei ole syytä aikailla, vaan toimia nopeasti, Orpo sanoo.

Tukipaketissa on hänen mielestään varauduttava turvaamaan myös yritysten rahoitusasema ja työpaikat, sillä koronatilanteen takia ei tarvittaisi yhtään terveen suomalaisyrityksen konkurssia.

Orpo on erityisen huolissaan riskiryhmiin kuuluvista sairaista ja ikääntyneistä. Hän toivoo, että toimenpiteitä, joilla suojataan riskiryhmissä olevia, tehdään mahdollisimman pian ja niistä tiedotetaan laajasti.

Attendo ilmoitti keskiviikkona, että vierailuja hoivakodeissa on syytä välttää tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi. Tämä ohjeistus tulisi Orpon mielestä mahdollisimman nopeasti laajentaa koskemaan kaikkia hoivakoteja”.

– Eduskunnassa on tukea kaikille tarvittaville toimenpiteille koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi, Orpo korostaa tiedotteessaan.

Hallitus kertoo uusista toimenpiteistä koronaviruksen torjumiseksi tiedotustilaisuudessa tänään kello 13.45.