Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitkäaikainen talousvaikuttaja Risto E.J. Penttilä: "Suomeen on tulossa ylimääräinen kesälomakuukausi ja ihmiset saattavat alkaa downshiftata"

Talousvaikutukset näkyvät tavallisen kuluttajan kukkarossa pitkällä aikavälillä. Tulossa on Penttilän mukaan nyt isku Suomen ja maailman taloudelle, mutta esimerkiksi työllisyysvaikutuksia ei vielä tiedetä. ”Hallituksen työllisyystavoitteiden saavuttaminen kuitenkin vaikeutui yhtäkkiä erittäin huomattavasti.”

Suomeen on tulossa syvempi talouskriisi kuin vielä vähän aikaa sitten ajateltiin, painottaa pitkäaikainen talouden asiantuntija Risto E.J. Penttilä.

Se tarkoittaa, että tähän kevääseen suomalaisille tulee ikään kuin ylimääräinen kesälomakuukausi. On myös mahdollista, että ihmiset muuttavat käyttäytymistään kohti downshiftausta eli kohti leppoisampaa elämää koronaviruksen aiheuttamien talousmuutosten vuoksi.

Ylimääräinen kesälomakuukausi tarkoittaa Penttilän mukaan sitä, että ihmiset eivät tee keväällä kovin paljon töitä, jolloin yritysten pitää varmaan tinkiä kesälomista heinäkuussa.

– Suomi tulee kyllä toimeen, että talous hyytyy joka heinäkuu, jolloin mennään puoliteholla, mutta päästään aina uudestaan vauhtiin. Tämäntyyppinen kehitys tulee Suomeen nyt, Penttilä arvioi.

Hänen mukaansa sekin on mahdollista, että suomalaiset alkavat muuttaa käyttäytymistään downshiftauksen suuntaan. Downshiftauksesta eli elämän muuttamisesta leppoisampaan suuntaan on puhuttu viime vuosina paljon.

– Downshiftaus johtaa pidempiaikaisesti siihen, että hyväksytään alhaisempi talouskasvu, toimitaan enemmän paikallisesti, eikä matkustella niin paljon.

Penttilän mukaan on kuitenkin liian aikaista sanoa, tapahtuuko näin.

– Se on kuitenkin selvästi yksi mahdollisuus, kun muutenkin ympäristö- ja ilmastohuolia on paljon, ja ne viittaavat samaan suuntaan.

Suurvallat eivät koordinoi keskenään, vaan on kilpailua

Vielä viime viikolla Risto E.J. Penttilän mukaan näytti, että todennäköisin vaihtoehto Suomen talouden kehityksessä olisi terävä V, josta tullaan ulos kuukauden päästä.

– Nyt näyttää pikemminkin U:n muotoiselta kriisiltä, jossa ollaan U:n alaosassa jonkin aikaa – vielä ei vaan tiedetä, kuinka pitkään.

Penttilä sanoo, että pahin vaihtoehto on L:n muotoinen kriisi, jossa alhaalla ollaan todella pitkään niin kuin Suomessa oltiin finanssikriisin jälkeen.

– Tämä L:n muotoinen kriisi ei onneksi vaikuta kauhean todennäköiseltä vielä, koska pankkijärjestelmät toimivat ja koska tässä on nyt kysymys tuotanto- ja kysyntäshokista eikä järjestelmäshokista.

Penttilän mukaan Trumpin päätös matkustuskiellosta lisää syvemmän kriisin mahdollisuutta.

– Nyt huomataan, että suurvallat eivät koordinoi keskenään, vaan on kilpailullisia toimenpiteitä. Koordinaatiota puuttuu ja kaikki käpertyvät sisäänpäin.

Penttilä korostaa, että vielä ei tiedetä, onko talouskriisillä pidemmän aikavälin vaikutuksia vai ei. Tiedetään, että tulee syvä kriisi, mutta yksi mahdollisuus on, että loppuvuodesta talous jo nousee.

Talousvaikutukset näkyvät tavalliselle kuluttajalle pitkällä aikavälillä. Tulossa on Penttilän mukaan isku Suomen ja maailman taloudelle, mutta esimerkiksi työllisyysvaikutuksia ei vielä tiedetä.

– Hallituksen työllisyystavoitteiden saavuttaminen kuitenkin vaikeutui yhtäkkiä erittäin huomattavasti.

Risto E.J. Penttilä on konsulttitoimisto Nordic West Officen toimitusjohtaja. Hän toimi 2010–2017 Keskuskauppakamarin toimitusjohtajana ja sitä ennen Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVAn johtajana.