Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaiset ja kokoomus ovat valmiita tukemaan valmiuslain käyttöönottoa – pääministeri Marin tapaa juuri nyt kaikki eduskuntapuolueet

Eduskuntapuolueet pohtivat parhaillaan valmiuslain käyttöönottoa. Se antaisi mahdollisuuden sulkea koulut ja päiväkodit.

Eduskuntapuolueet ovat juuri kokoontuneet suljettujen ovien taakse pääministeri Sanna Marinin (sd.) kutsumana keskustelemaan valmiuslain käyttöönotosta koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Marin haluaa kuulla oppositiopuolueiden näkemyksen, ovatko ne valmiit tukemaan hallitusta, jos hallitus aikoo yhdessä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa esittää poikkeustilaan suunnitellun valmiuslain käyttöönottoa eduskunnalle.

Oppositio jopa vaatii valmiuslakia

Suurin oppositiopuolue perussuomalaiset vaatii valmiuslain käyttöönottoa ja koulujen sekä päiväkotien sulkemista heti, kertoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio medialle mennessään kokoukseen.

– Aluksi koulut voisi sulkea kolmeksi viikoksi, että nähdään miten tilanne kehittyy. Myöhemmin sulkemisia voisi jatkaa, Tavio totesi.

Hän perustaa näkemyksensä Tanskan ja Norjan päätöksiin.

– On jäänyt epäselväksi, miksi ei ole tehty niin kuin Tanskassa ja Norjassa. Meillä on menty asteittain.

Tavio ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kannattavat tässä tilanteessa ennemminkin ennakointia ja ylireagointia kuin alireagointia.

– Haluamme tietää vielä tarkemmin kuin mitä hallitus infossa kertoo, mihin hallitus aikoo ryhtyä, koska kansalaisten huoli on syvää, sanoi Orpo.

Orpon mukaan koulujen sulkemista ja ihmisten terveyttä ja henkeä ei voi asettaa vastakkain.

– Edelleen puuttuu tietoa siitä, miten yksilötasolla pitää toimia.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen säesti Orpoa sanoen, että kansalaisten mielissä on jo poikkeustila.

Marin keskustelee kaikkien puolueiden kanssa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan kokouksessa kuullaan kaikkien puolueiden kannat ja asiantuntijoiden näkemys koronavirustilanteesta.

– Arvioimme, onko tämä sellainen tilanne, että tarvitaan voimakkaita toimia. Jos valmiuslaki pitää avata, on käyty keskustelu, kertoi Marin.

– Hallitus suhtautuu tilanteeseen vakavasti, hän totesi ennen siirtymistä kokoukseen.

Valmiuslain yksi käyttöönottoperuste on vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti.

Sen tehtävä on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.

Valmiuslaki sallii puuttumisen ihmisten henkilökohtaisiin vapauksiin. Siksi sitä ei oteta käyttöön kevein perustein.