Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trumpin lauantaina tavanneella virkamiehellä todettiin koronatartunta – Suomessa toimenpiteitä on laajennettu eduskuntatyön turvaamiseksi

Useissa maissa valtioiden johto on altistunut koronavirukselle. Iranissa on useita tartuntoja ja kuolemantapauksia, ja Kanadassa pääministeri on joutunut eristyksiin, koska hänen vaimollaan vahvistettiin koronatartunta. Suomessa toimenpiteitä on laajennettu tartuntojen ehkäisemiseksi.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tapasi viikonloppuna brasilialaisen virkailijan, joka vietti koko viikonlopun Trumpin omistamalla yksityisklubilla Mar-a-Lagossa Floridassa. Torstaina kyseinen virkailija, Brasilian presidentin Jair Bolsonaron viestintäpäällikkö Fabio Wajngarten antoi positiivisen koronavirusnäytteen. Asiasta kertovat useat yhdysvaltalaismediat.

Brasilian hallitus on vahvistanut koronavirustartunnan.

Viestintäpäällikkö Wajngarten osallistui Yhdysvaltain-vierailulle yhdessä presidentti Bolsonaron kanssa. Vierailun aikana presidentit Trump ja Bolsonaro illallistivat yhdessä. Illalliselle osallitui myös Wajngarten.

Hän oli tekemisissä niin Trumpin kuin varapresidentti Mike Pencen kanssa, kertoo Washington Post ja jakoi sosiaalisessa mediassa kuvan, jossa esiintyy Trumpin ja Pencen kanssa.

Trump on mediatietojen mukaan ollut tekemisissä myös muiden henkilöiden kanssa, joilla on vahvistettu koronatartunta. Hän osallistui helmikuun lopulla konservatiivipuolueen konferenssiin. Yhdellä tilaisuuteen osallistuneista vahvistettiin myöhemmin tartunta.

– En ole lainkaan huolissani, Trump kertoi medialle torstaina.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Stephanie Grisham sanoi torstaina, ettei presidentti tai varapresidentti ollut juuri missään vuorovaikutuksessa positiivisen näytteen antaneen henkilön kanssa, eikä heidän testaamiseensa ole tällä hetkellä tarvetta”, kertoo CNN.

Justin Trudeau eristyksissä

Kanadan pääministeri Justin Trudeau joutui kahden viikon karanteeniin sen jälkeen, kun hänen vaimollaan Sophie Trudeaulla todettiin torstaina koronavirus. Sophie Trudeau palasi hiljattain Lontoosta ja sai flunssankaltaisia oireita. Hänet testattiin koronaviruksen varalta, ja tulos oli positiivinen.

Pääministerin kanslia kertoi Reutersin mukaan, että pääministeri Justin Trudeaun terveydentila on hyvä, eikä hänellä ole oireita. Trudeau joutuu kuitenkin eristyksiin seuraavien 14 päivän ajaksi. Hän jatkaa tehtäviensä hoitoa tavalliseen tapaan. Pääministerin kanslian mukaan kyseessä on lääkärien ohjeistuksen mukainen varotoimenpide.

Trudeau, Trump, Britannian pääministeri Boris Johnson ja Italian pääministeri Giuseppe Conte keskustelivat koronaviruksesta puhelintapaamisessa torstaina, kertoi Trudeaun tiedottaja Twitterissä.

Iranin johdossa useita tapauksia

Iranissa korkeimman johtajan ajatollah Ali Khamenein neuvonantaja Ali Akbar Velayati on saanut koronatartunnan, kertoi uutistoimisto Tasnim torstaina. Hän on parhaillaan sairaalahoidossa ja karanteenissa maan pääkaupungissa Teheranissa.

Yksi Khamenein neuvonantajista menehtyi aikaisemmin koronavirukseen.

Iranissa koronavirus on levinnyt valtionjohtoon laajemminkin. Tartunnan ovat saaneet muun muassa yksi Iranin varapresidenteistä ja ainakin kaksi parlamentin jäsentä. Ainakin seitsemän virkailijaa ja poliitikkoa on kuollut koronavirukseen helmikuun 19. päivän jälkeen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Suomessa toimia tiukennettu

Suomessa eduskunnan puhemiesneuvosto on laajentanut koronatilanteeseen liittyviä toimenpiteitä eduskuntatyön turvaamiseksi, selviää eduskunnan tiedotteesta.

Puhemiesneuvosto päätti keskiviikkona, että kokouksia ja seminaareja, joihin osallistuu ulkopuolisia henkilöitä, ei toistaiseksi järjestetä eduskunnassa. Viikonlopun puolue-eliten kokouksen ja Pohjoismaiden neuvoston teemaistunto kuitenkin järjestetään.

Henkilökohtaisia vieraita voi ottaa vastaan vain työtehtäviin liittyen, ei tutustumiskäynneille. Valiokunnat ja eduskuntaryhmät voivat kutsua asiantuntijoita entiseen tapaan. Vain valtiopäivätyöskentelyn kannalta välttämättömät kotimaan- ja ulkomaanmatkat voi toteuttaa.