Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalainen hoitaja Tuula-Anitta Vesterinen käy tankilla hanskat kädessä suojellakseen potilastaan – eläkeläisyhteisöjä Los Angelesissa painaa huoli koronaviruksen leviämisestä

Covid-19-tauti iskee ankarimmin vanhuksiin. Virus on hiljentänyt Kalifornian osavaltion.

San Franciscossa asuva, eläkkeelle jäänyt suomalaistaustainen poikakodin johtaja Marjatta DeSchepper odottaa, milloin virus iskee hänen suureen, 9 500 hengen eläkeläiskyläänsä.

– Kokoontumiset on kielletty. Myös omat puhetilaisuuteni peruttiin, DeSchepper harmittelee.

Viruksen aiheuttama covid-19-tauti iskee ankarimmin vanhuksiin. Kotihoitaja Tuula-Anitta Vesterinen huolehtii 96-vuotiaasta Mildred St. Arnaudista tämän kotona.

– Saattohoitotyö on niin raskasta, että neljä päivää viikossa on ihan riittävästi, Vesterinen tietää.

Hän asuu niinä päivinä potilaan luona. St. Arnaud on vuodepotilas, joka tarvitsee apua 24 tuntia vuorokaudessa. Vesterinen käy kaupassa, kokkaa, siivoaa, lukee potilaalle sanomalehtiä ja ruokkii kissat. Eli pyörittää koko talouden.

”Tartunta olisi hänen loppunsa”

St. Arnaudilla ei ole lähiomaisia.

– Käyn kerran viikossa kaupassa, tulen tänne, pesen kädet ja pistän tavarat pois. Jos Mildred saa tartunnan, se on hänen loppunsa. Pitää olla varovainen, Vesterinen painottaa.

Niin pitää hoitajan itsensäkin, sillä suomalaisnaisella ei ole sairausvakuutusta.

– Bensatankilla käyn käsineet kädessä, pesen käsiä ja ostamiani hedelmiä ja vältän tartuntatilanteita, Vesterinen selittää rutiiniaan.

Koulut saattavat sulkeutua

Torstai-iltapäivään mennessä Kaliforniassa oli todettu 200 tartuntatapausta ja neljä on kuollut. Koko maassa tautiin on kuollut noin 40 ihmistä.

Koronaviruspandemia on aiheuttanut Kalifornian osavaltiossa ennennäkemättömät varotoimet. Yleisötapahtumat on peruttu ja kouluja suljettu. Väki hamstraa tarvikkeita ja koettaa parhaansa mukaan suojautua virukselta.

Los Angelesin koulupiiri ei vielä ole tehnyt lopullista päätöstä sen noin tuhannen koulun sulkemisesta. Opettajien ammattiliitto on sitä vaatinut.

Muita lähialueen kouluja on päätetty sulkea. Asian odotettiin selviävän perjantain aikana.

Yliopistokampukset ovat autioituneet ja L.A.:n piirikunnan peruskoulujen noin 600 000 oppilasta jääneet kotiin. Yksityinen Beverly Hills Lingual Institute on vielä avoinna. Kielikoulussa opetetaan 35 kieltä 700:lle oppilaalle.

– Rakennusta siivotaan tavallista useammin, ja tiimi desinfioi pöydät ja tuolit joka päivä. Esillä on käsidesiä ja pyydämme kaikkia oppilaita, joilla on flunssan oireita, pysymään kotona, koulua johtava Vera Martinovic luettelee.

Yli 250 ihmisen kokoontumiset pannassa

Disneyland ja Universal Studios -huvipuistot ovat kiinni.

Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom on kieltänyt kaikki yli 250 hengen kokoontumiset. Urheilu- ja kulttuuritapahtumat, kuten Coachella-musiikkifestivaali ja seksuaalivähemmistöjen LA Pride eivät nyt toteudu.

Tv-ohjelmat, kuten Jeopardy ja Onnenpyörä nauhoitetaan ilman yleisöä.

Myös suomalaisyhteisöjen riennot keskeytyvät.

– Kirkonmenot on peruttu huhtikuuksi. Sosiaalinen etääntyminen hidastaa koronaviruksen leviämistä, Kalifornian ja Texasin suomalaisten siirtolaispappi Jarmo Tarkki perustelee.

– Minulla on aikuisia lapsia, jotka asuvat eri osavaltioissa. Yhden heistä piti tulla käymään luonani, ja minun piti mennä Suomeen, mutta ne reissut jäävät, pastori pähkäilee.

Berkeleyssä teologiaa opettavan professori Kirsi Stjernan luennot peruttiin, ja perheen matkasuunnitelmat menivät uusiksi.

Keväälle varattu Italian jokiristeily siirtyy, mutta elämäänsä nainen ei aio keskeyttää.

– Minulla on kausiliput teatteriin. Odotan kovasti näkeväni Hamilton-musikaalin toukokuussa ja aion mennä, ellei sitä peruta, hän suunnittelee.

Orangen piirikunnassa asuva Miriam Jussila Ballesteros työskentelee lääketieteellisiä laitteita valmistavassa yhtiössä.

– Pesen käsiäni jatkuvasti ja pyyhin työpöytääni desinfioivilla pyyhkeillä. Emme saa matkustaa. Otamme kannettavat tietokoneet päivän päätteeksi kotiin siltä varalta, että työ tehdään jatkossa etänä, Ballesteros selostaa.