Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona kylvää pelkoa ja pettymystä – yksi asia nousee ylitse muiden

Jos Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen pääjohtaja selviää ilman käsidesiä, niin miksen minäkin. Vaikka koronaviruksen leviäminen tuottaa pettymyksiä muun muassa tilaisuuksien perumisen takia, tärkeintä on nyt terveydestä huolehtiminen, muistuttaa Lännen Median toimittaja Anita Simola.

Mitä ihmettä? Pääkaupunkiseutu ja perjantain iltapäivä, mutta kaupunki on hiljainen kuin juhannuspäivän aamuna.

Siinä missä autoletkat yleensä matelevat pääväyliä pitkin kohti sisämaata, saa nyt hurautella vapaasti läpi kaupungin.

Näyttää siltä, että suomalaiset ovat ottaneet tosissaan ohjeet, joilla korona-viruksen leviämistä yritetään torjua aivan kuten Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on linjannut. Hyvä niin.

Lähiviikot näyttävät, miten meistä jokainen voi vaikuttaa tartuntamääriin.

THL:n pitkää ohjelistaa on suhteellisen helppo noudattaa. Sairaana nyt ei muutenkaan ole työyhteisöön asiaa.

Suomalaisten käsiä on nyt hangattu ja pesty viime päivät sellaisella vauhdilla, että käsidesit ovat loppuneet. Mutta ei hätää, apteekit voivat alkaa itse valmistaa desinfioivaa käsihuuhdetta.

Asiantuntijat muistuttavat myös, että kädet voi pestä vain saippualla. Näin tekee myös THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta. Jos hän uskoo saippuan voimaan, niin miksen minäkin.

Hallitus linjasi torstaina, että kaikki yli 500 osanottajan yleisötilaisuudet perutaan.

Ja mitä tapahtuikaan? Kansa vaelsi marketeihin ostamaan kuivatuotteita ja vessapaperia. Tulikohan kassajonossa pidettyä väliä kanssaihmisiin? Tuskin.

Kaupassa pitää toki käydä, sillä tuoretuotteita ei voi kovin moneksi päivää varastoida. Mutta korona-aikoina voisi ajatella kaupassa käynnit uudelleen eli suunnitella ostokset vaikkapa viikoksi eteenpäin.

THL linjasi myös, ettei ostoskeskuksissa hilluttaisi tuntikausia. Tartuntavaaran takia se on hyvä huomio, mutta kauppojen myynnin kannalta ei myönteinen juttu.

Ajatelkaapa, jos korona-viruksen vaarallisimmat tarttumisviikot olisivat osuneet joulun alle? Siinä olisi yksi jos toinen paketti voinut jäädä ostamatta.

Yksi tärkeimmistä ohjeista on varjella ikäihmisiä ja heitä, joilla on jo valmiiksi jokin perussairaus.

Käyntejä heidän luonaan on syytä välttää. Ohje on sairauden leviämistä ajatellen hyvä, mutta inhimillisesti katsoen vaikea.

Korvikkeeksi on tarjottu puhelinta, viestejä ja facetime -tapaamisia. Ne eivät koskaan voi korvata aitoa tapaamista sairaalassa tai hoivakodissa. Jo pelkkä läheisen näkeminen voi olla potilaalle päivän tai viikon kohokohta.

Jo ennen THL:n linjauksia monet puolueet, järjestöt, yhdistykset ja yritykset ovat alkaneet perua seminaarejaan. Sähköpostiin tipahtelee tämän tästä viestejä, joissa kerrotaan tilaisuuksien siirtämisestä.

Ilman seminaareja voidaan elää. Jos niissä oli tarkoitus käsitellä jotakin hyvin ajankohtaista aihetta, voi järjestäjä lähettää aineistoa osanottajille.

Suuri osa kuitenkin ilmoittaa, että palataan asiaan syksyllä. Tämäkin lausahdus todistaa, että koronan torjuminen voi viedä aikaa viikkoja tai jopa kuukausia.

Korona kylvää ympärilleen pelkoa, mutta myös paljon pettymystä. Pelosta voi selvitä, kun kuuntelee asiantuntijoita ja noudattaa heidän ohjeitaan.

Pettymyksen karvas kalkki on vain nieltävä. Perjantaiksi monet sotiemme veteraanit olivat tulossa Senaatintorille talvisodan päättymisen muistojuhlaan. Valtioneuvoston kansliasta kerrotaan, että puheluita tuli paljon jo ennen torstaina tehtyä päätöstä. Monet olivat harmissaan.

Pettyneitä ovat myös lomamatkansa varanneet. Perjantaina Aurinkomatkat ilmoitti, että matkanteko on nyt seis. Pitikö sen pahuksen viruksen nyt tänne levitä?

Tiedon tulvan keskeltä nousee kuitenkin nopeasti oivallus terveydestä. Terveys ja hyvinvointi edellä, oli sitten kyse kouluista, päiväkodeista, sairaaloista, sairaista läheisistä, varuskunnista tai omasta itsestä.