Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen pankki käynnistää puolen miljardin lainaohjelman kotimaisten yritysten tueksi – EKP kasvatti arvopaperien ostoja jo aiemmin viikolla

Suomen pankki alkaa ostaa kotimaisten yhtiöiden velkapapereita kuten pankki teki vuosina 2009–2018.

Suomen pankki ryhtyy ostamaan kotimaisten yritysten velkapapereita. Pankin johtokunta päätti asiasta tänään sunnuntaina.

Lainaohjelman koko on ”ensivaiheessa” 500 miljoonaa euroa.

Viimeaikojen tapahtumat ovat heikentäneet rahoitusmarkkinoiden toimintakykyä ja kasvattaneet yritysten rahoitustarpeita, Suomen pankin tiedotteessa todetaan.

– Nyt tarvitaan nopeasti vaikuttavia toimia, joilla turvataan yritysten rahoitus, työpaikkojen säilyminen ja kotitalouksien selviytyminen koronapandemian paineessa, pankin pääjohtaja Olli Rehn sanoo.

Suomen Pankki sijoitti kotimaisten yritysten lainoihin jo vuosina 2009–2018. Velkapaperien ostot lopetettiin, kun yritysten rahoitustarpeet vähenivät.

EKP lisäsi arvopaperien ostoja

Rehn sanoo Euroopan keskuspankin (EKP) torstaina ilmoittamia rahapolitiikan päätöksiä merkittäviksi rahoitusmarkkinoiden kannalta.

– EKP:n uudet päätökset ovat mittava ja vaikuttava paketti. EKP:n päätösten avulla helpotetaan likviditeetin saatavuutta ja varmistetaan yritysten ja kotitalouksien luoton saantia koko euroalueella ja myös Suomessa, Rehn sanoo.

EKP kasvattaa rahapoliittisen arvopaperiostojensa määrää 120 miljardilla eurolla kumulatiivisesti vuoden loppuun mennessä.

Pankit taas saavat lainata uusista ja jo aiemmin käynnistetyistä rahoitusoperaatioista rahaa ”erittäin suotuisin ehdoin”.