Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus pitää koronakokouksen, luvassa lisätoimia ja linjauksia

Hallitus kokoontuu tänään keskustelemaan lisätoimista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi. Hallituksen johtoviisikko kokousti asiasta jo eilen, ja tänään on luvassa päätöksiä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) kirjoitti lauantaina Twitterissä, että maanantaina päivitetään myös linjaukset päiväkotien ja koulujen sekä oppilaitosten ja korkeakoulujen osalta.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus ei käsittele maanantaina valmiuslakia, mutta sen käyttöönottoon varaudutaan. Hän on kertonut käynnistäneensä valmiuslain käyttöönottoasetuksen valmistelun, jotta asetus voidaan tarpeen tullen antaa nopeasti.

Valmiuslainsäädännön tarkoituksena on poikkeusoloissa muun muassa suojata väestöä ja turvata maan talouselämä. Valmiuslain tarkoittama poikkeusolo on esimerkiksi laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti. Lain perusteella kansalaisten tiettyjä perusoikeuksia voidaan rajoittaa.

Viime torstaisen Säätytalon tapaamisen jälkeen Marin kertoi, että kaikki eduskuntaryhmät ovat antaneet tukensa valmiuslain käyttöönotolle, jos nykyistä voimassaolevaa lainsäädäntöä ei koeta riittäväksi. Marin on painottanut, että tällaisen päätöksen tekeminen edellyttää kuitenkin huolellista arviota.

Tällä hetkellä koronaviruksen leviämisen estämisen keinoissa sovelletaan tartuntatautilakia.