Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Husissa ensimmäinen potilas joutui tehohoitoon koronavirustartunnan vuoksi

Ensimmäinen potilas on tehohoidossa koronavirustartunnan vuoksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus).

Husin mukaan kyseessä on eläkeikäinen henkilö. Potilas oli lyhyen aikaa osastohoidossa ennen kuin hänet siirrettiin tehohoitoon.

–  Kansainvälisten potilastapausten perusteella on ollut odotettavissa, että myös Suomessa osa koronavirustartunnan saaneista tulee tarvitsemaan tehohoitoa. Olemme Husissa valmistautuneet tätä varten, sanoo tehohoidon ylilääkäri Ville Pettilä tiedotteessa.

Koronavirus voi aiheuttaa pienellä osalla potilaista äkillisen hengitysvajausoireyhtymän, jossa keuhkoihin kertyy tulehduksen takia tulehdussoluja ja nestettä. Sen seurauksena keuhkojen kyky hoitaa tehtäväänsä heikkenee ja potilas voi tarvita tehohoitoa. Tehohoidossa hengitystä ja verenkiertoa tuetaan hengityslaitteella sekä verenkierron tukihoidoilla.

Hus kertoo, että sen tehohoitopaikoista keskimäärin 70–75 prosenttia on jatkuvassa käytössä. Tehohoidon resursseja pystytään tarvittaessa lisäämään siirtämällä kiireettömiä, tehohoitoa vaativia leikkauksia. Lisäksi leikkausosastojen heräämöpaikkoja voidaan muuttaa lisätehohoitopaikoiksi.

–  Toistaiseksi emme ole joutuneet tehohoidon turvaamiseksi tekemään supistuksia muussa toiminnassa, Pettilä jatkaa.

Hus kertoo, että eilisen aikana sairaanhoitopiirin alueella todettiin 21 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä Husin alueella on tullut tietoon 148 tartuntaa, mutta kaikkia epäilyjä ei enää testata.