Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronavirusepidemialta välttynyt Uusi-Seelanti uhkaa karkottaa kahden viikon eristyssääntöä rikkovat

Tartunta on todettu maassa kahdeksalla ihmisellä.

Saarivaltio Uusi-Seelanti on säästynyt maailmalla riehuvalta koronaviruspandemialta, ja pääministeri Jacinda Ardern tekee kaikkensa, jotta näin olisi myös jatkossa.

Uudessa-Seelannissa on todettu kahdeksan koronavirustartuntaa. Kuolinuhreja ei ole.

Tarkat maahantulotarkastukset ovat maassa tuttuja jo entuudestaan, sillä Uusi-Seelanti yrittää estää uusien eläin- ja kasvilajien leviämisen maahan.

Kaksi viikkoa eristyksissä

Ardern määräsi maahan tiukat varotoimet, joita rikkoville on tiedossa rangaistuksia, kertoi Reuters.

Yli 500 ihmisen kokoontumiset on kielletty tästä viikosta lähtien. Kulttuuri- ja urheilutapahtumat on peruutettu, mutta koulunkäynti jatkuu toistaiseksi normaalisti.

Jokaisen maahantulijan pitää eristäytyä kahdeksi viikoksi varotoimenpiteenä.

– Meillä on nollatoleranssi niitä kohtaan, jotka eivät noudata tätä sääntöä. Elämme arvaamattomia aikoja, Ardern sanoi.

Sääntöä uhmaavat voidaan pidättää ja karkottaa maasta. Eristyksessä on yli 10 500 ihmistä. Varautuminen koskee uusiseelantilaisia ja ulkomaalaisia.

Australia määräsi samanlaisen maahantulosäännön Uuden-Seelannin vanavedessä. Tartuntojen määrä hyppäsi siellä päivässä viidenneksellä 375:een. Kuolleita on kuusi.

Ardern varoitti hamstraamasta

Risteilyalusten rantautuminen on kielletty kesäkuun loppuun saakka, mutta tärkeimpien tavarakuljetusten saapuminen on sallittu.

Ardern muistutti rajoitusten koskevan ihmisiä, ei tavaroita. Hän muistutti, että ihmisten ei tarvitse rynnätä marketteihin hamstraavan ruokaa.

Pääministeri Ardern varoitti, että koronaviruksen taloudelliset seuraukset ovat vakavammat kuin vuoden 2008 finanssikriisissä. Hän lupasi elvytystoimia yritysten toiminnan turvaamiseksi. Niistä kerrotaan tarkemmin tiistaina.

Maan keskuspankin ohjauskorko laski maanantaina ennätyksellisen alas valmistautuessaan koronaviruksen aiheuttamaan syöksyyn.