Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU sulkemassa matkustamisen Schengen-alueelle sen ulkopuolelta – vaikutus Suomen itärajaan merkittävä, päätökset huomenna EU-johtajien videokokouksessa

Vapaan liikkuvuuden Schengen-alueelle matkustamiseen harkitaan kieltoa. Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Financial Times.

Schengen-alueelle suunnitellun tulokiellon vahvistavat myös uutistoimisto Reutersin lähteet. Schengen-alueeseen kuuluu 26 valtiota. EU:n 27:stä jäsenmaasta Schengen-alueeseen kuuluu 22.

Euroopan laajuinen päätös tarkoittaisi, ettei esimerkiksi Venäjän kansalaisten matkailu Suomeen olisi mahdollista. Euroopan johtajien odotetaan käsittelevän päätöstä videokonferenssissaan tiistaina.

Erään Reutersin EU-lähteen mukaan ei-EU-kansalaisille ja Schengenin ulkopuolisille matkailijoille tulisi 30 vuorokauden ajaksi saapumiskielto. Sen ulkopuolelle rajattaisiin lääketieteellinen henkilöstö ja ”välttämättömät matkat” Schengeniin.

Britannia ja Irlanti eivät kuulu Schengen-alueeseen, mutta EU saattaa koordinoida päätöstä niiden kanssa. Toinen EU-lähde korosti, että EU:ssa halutaan välttää terveydenhoidon paineiden pahentaminen matkustuskiellolla. Se tarkoittaisi, että esimerkiksi Schengenin ulkopuolelta olevat terveydenhoidon työntekijät pääsisivät vapaan liikkuvuuden alueelle.

Useat Euroopan maat ovat ilmoittaneet matkustusrajoituksista alueelleen. Keski-Euroopan EU-maat Saksa ja Itävalta ovat viimeksi kertoneet rajaliikenteensä sulkemisesta koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Schengen-valtioita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tshekki, Unkari ja Viro.

Niinistö ja Putin puhuivat vaikutuksista itärajalle

Presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat tänään maanantaina keskustelleet koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta ja sen vaikutuksista Suomen ja Venäjän välisellä rajalla. Puhelinkeskustelu käytiin Suomen aloitteesta, kertoo tasavallan presidentin kanslia.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) ja hallituksen muut puoluejohtajat kertoivat Helsingissä hetki sitten, että Suomen rajojen sulkemista valmistaan pikimmiten.

Maahantulokielto ei koske Suomeen palavia Suomen kansalaisia eikä esimerkiksi välttämätöntä työmatkaliikennettä Pohjoismaiden maarajoilla.