Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australialainen Qantas liittyi lentojaan leikkaavien yhtiöiden joukkoon

Australialainen lentoyhtiö Qantas tekee mittavia leikkauksia lentotoimintaansa koronaviruspandemian vuoksi. Yhtiö vähentää kansainvälistä lentokapasiteettia 90 prosentilla ja Australian sisäisiä lentoja 60 prosentilla.

Ympäri maailmaa yleistyvät matkustuskiellot kurittavat nyt lentoyhtiöiden taloutta. Yhtiö kertoo jatkavansa vähennyksiä ainakin toukokuun loppuun kysynnän jyrkän laskun vuoksi.

Leikkaukset koskevat Qantasin lisäksi sen halpalentoyhtiötä Jetstaria. Noin 150 yhtiön konetta jää kentille, mukaan lukien lähes kaikki laajarunkokoneet, yhtiö kertoi lausunnossaan. Qantas perui jo viime viikolla 25 prosenttia lennoistaan.

–  Matkailun kysyntä tuskin virkoaa useampaan viikkoon tai jopa kuukausiin, ja tämän vaikutukset tuntuvat koko 30  000 hengen työvoimassa, yhtiö arvioi.

Toimitusjohtaja Alan Joyce ilmoitti, että hän luopuu palkastaan kesäkuun loppuun saakka. Joyce on Australian kovapalkkaisin toimitusjohtaja, joka ansaitsi toissa vuonna 15 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli noin 13,4 miljoonaa euroa.

Joyce kirjoitti henkilökunnalle suuntaamassaan sähköpostiviestissä, että yhtiöllä on edessään hyvin rankka matka. Toimitusjohtaja kutsui meneillään olevaa tilannetta suurimmaksi shokiksi, jonka kansainvälinen ilmailu on koskaan kokenut.

Matkustajille tarjotaan hyvityksenä peruuntuneista lennoista lippukuponkeja tulevia varauksia varten, mutta ei rahoja takaisin.

Vararikko uhkaa monia yhtiöitä

Markkina-analyytikot uskovat, että useat lentoyhtiöt saattavat mennä koronaviruskriisin vuoksi nurin.

–  Tämän vuoden toukokuun loppuun mennessä valtaosa lentoyhtiöistä on vararikossa, tutkimusyhtiö CAPA varoitti maanantaina.

Euroopassa rajuista lentojen määrän leikkauksista ovat ilmoittaneet muun muassa SAS, Norwegian, Air France, EasyJet, ja IAG, joka on yhtiö britannialaisen British Airwaysin ja espanjalaisen Iberian takana.

Finnair kertoi eilen vähentävänsä koronavirustilanteen takia kapasiteetistaan 90 prosenttia huhtikuun alusta lähtien siihen asti, kunnes tilanne parantuu.

Yhtiö operoi huhtikuun alusta lähtien toistaiseksi ainoastaan noin kahtakymmentä lentoreittiä, joilla varmistetaan Suomelle tärkeimmät yhteydet ja kriittinen lentorahti myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.