Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten ja milloin toteutetaan koronaviruskaranteeni rajoilla? Suomi ottaa käyttöön laajan rajavalvonnan – Yksityiskohdat vielä auki.

Rajavartiosto ryhtyy valvomaan matkustamista Suomeen ja Suomesta. ”Ulkomailla olevat Suomen kansalaiset pääsevät kotiin”.

Rajavartiolaitos selvittää parhaillaan, miten matkustaja- ja henkilöliikenne keskeytetään Suomen rajoilla.

Suomi palauttaa rajavalvonnan Schengen-sisärajoille eli esimerkiksi Viroon, Ruotsiin ja Norjaan matkustaminen tulee sisärajavalvonnan piirin.

– Odotamme valtioneuvoston yleisistunnon päätöstä valvontatoimien voimaan tulosta, sanoo komentajakapteeni Mikko Hirvi Rajavartiolaitoksen esikunnan tilannekeskuksesta.

Milloin käytännön toimenpiteisiin ryhdytään, on vielä auki. Hirvi sanoo, että noudatetaan maalaisjärkeä.

– Ulkomailla olevat pääsevät kotiin, sanoo Hirvi.

Rajavartiolaitoksen Twitter-tilille on tullut jo tullut kysymyksiä, pääseekö Suomeen tulemaan ja ketkä pääsevät.

– Toimivaltaista päätöstä, missä ja miten rajoitetaan, ei vielä ole, Se on selvää, että Suomen kansalaiset, oleskeluluvalla olevat ja heidän perheenjäsenensä pääsevät tietysti Suomeen, sanoo Hirvi.

Valtioneuvoston päätöksessä kehotetaan myös suomalaisia välttämään matkustamista ulkomaille.

– Rajatarkastukset palautetaan koskemaan myös Suomesta ulkomaille matkustavia suomalaisia. Meillä on eläkkeellä olevien rajavartijoiden henkilöpankki, josta voimme saada lisäresursseja, sanoo komentajakapteeni Mikko Hirvi

Länsirajalle ei avata raja-asemia, mutta valvonta palautetaan

Rajavalvonnan toteuttaminen Suomen läntisellä ja pohjoisella maarajalla ei ole aivan yksinkertaista.

Siellä ei ole rajavartioasemia kuin Torniossa ja Kilpisjärvellä Ruotsista ja Norjasta suuntautuvaa liikennettä valvomassa.

Hallituksen maanantaisen päätöksen mukaan suomalaisten matkustaminen pohjois- ja länsirajan yli sallitaan välttämättömän työssä käynnin tai asioinnin vuoksi.

– Rajavalvonta ei tarkoita rajavartioasemien palauttamista. Valvonta voidaan toteuttaa myös muulla tavalla. Valtioneuvoston päätöksessä määrätään paikat, missä rajan ylikulku on mahdollista, sanoo Hirvi.

Rajavalvonta palautetaan myös merialueelle Ruotsin ja Viron suuntaan.

Toistaiseksi henkilöliikenne Suomeen ja Suomesta tapahtuu normaaliin tapaan. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä riittivät normaalit matkustusasiakirjat, eikä kukaan kysellyt ulkomaille matkustamisen syytä.