Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palkansaajajärjestöiltä yksi tiukka ehto: Korona-hätään löydettyjen keinojen oltava määräaikaisia

Yrityksille haetaan kiireesti pelastuspakettia. Pöydällä yt-lain soveltaminen ja lomautusten ennakkoilmoitukset.

Korona-aalto iskee lujasti yrityksiin, kioskiyrittäjistä suuriin pörssiyhtiöihin, kuten työministeri Tuula Haatainen (sd.) asian ilmaisee.

Haatainen asetti työryhmän, jolta odotetaan nopeita esityksiä. Tavoite on turvata työmarkkinoiden toimivuus koronan kurittaessa yrityksiä. Aikataulu on tiukka, esityksiä pitäisi syntyä tämän viikon aikana.

Ryhmältä odotetaan esityksiä yhteistoimintalain soveltamisesta poikkeustilanteessa ja työehtosopimusten kriisilausekkeiden käytöstä. Työnantajapuolelta on jo kuulunut, että se toivoo yt-lain neuvotteluaikojen lyhentämistä ja lomautuksen ennakkoilmoitusajoista luopumista.

Määräaikaisuus tärkeätä

Keskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola korostaa, että mitä tahansa linjauksia työryhmä saa aikaiseksi, niin niiden täytyy olla määräaikaisia.

– Mitä esityksiä tehdäänkin liittyen työlainsäädäntöön tai sosiaalivakuutusmaksuihin, niin ehdoton näkemykseni on, että ne tehdään määräaikaisiksi. Kun kyse on poikkeuksesta, niin siitä ei voi muodostua uutta normia, Palola toteaa.

Hän arvioi, että työryhmän tekemät linjaukset ovat voimassa useamman kuukauden.

– Sanoisin, että olemme lähellä kuutta kuukautta.

Työmarkkinoiden osapuolet tapasivat jo maanantai-iltana hallituksen avainministereitä. Työryhmä kokoontuu maanantaina ensimmäiseen kokoukseensa.

– Uskon, että osapuolilla on varsin yhtenäinen tilannekuva.

Järjestössä on jo valmisteltu työryhmälle annettuja tehtäviä ja Palola linjaa, että joustoihin varmasti riittää valmiuksia.

– En halua vielä kommentoida, millä tavalla ne toteutetaan.

Hän uskoo, että työryhmässä nousee esille yrityksen maksuvalmiuteen liittyvät toimet.

– Silloin puhutaan työvoimakustannuksista ja keskustelussa on työlainsäädännön lisäksi myös sosiaalivakuutukseen liittyvät asia, esimerkiksi työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksu. Tämä on se kokonaisuus, josta käydään neuvottelut.

Palola korostaa, että vaikka osapuolilla on yhteinen näkemys, niin hänen pitää katsoa tilannetta palkansaajapuolen näkökulmasta.

– Lähtökohta on se, miten voidaan turvata työpaikat ja työntekijöiden toimeentulo ja siinä samassa suomalaiset yritykset.

”Ehdotin jo aiemmin”

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder korostaa, että asioilla on kiire.

– Vaadin jo viime viikonloppuna tämäntyyppistä yhteistä keskustelua. Olen iloinen, että tämä työ tehdään.

Fjäder on samoilla linjoilla Palolan kanssa siitä, että tehdyt uudistukset eivät saa jäädä päälle.

– Määräaikaisuus on tärkeätä. En halua, että joudumme käymään vuoden tai parin päästä samaa keskustelua kuin mitä kävimme kiky-sopimuksesta ja työajoista. Ne oli tarkoitettu tilapäisiksi, mutta yhtäkkiä kyse olikin pysyvästä työajan pidennyksestä.

Maailma menee kiinni

Fjäderin mukaan työryhmän on tehtävä linjaukset, joilla varmistetaan mahdollisimman pitkälle se, että toimeentulo turvataan, ja että työpaikat pelastetaan.

– Maailma menee kiinni ja tilanne hankaloituu. Yritysten kassavirrat loppuvat ja varsinkin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä valtiontakaukset eivät riitä.

Puheenjohtaja arvioi, että kriisi on pitkä.

– Se ei ehkä ole vain kolmen tai kuuden kuukauden mittainen. Seuraukset voivat kestää 12 tai jopa 24 kuukautta. Tämän takia tarvitaan nopeasti sentyyppisiä linjauksia, joilla saadaan padottua pahimmat tuskat. Joustoja tarvitaan mahdollisimman paljon.

Hän korostaa, että normaali edunvalvonta pannaan nyt taka-alalle.

– Aivan kuten hallitus on pannut hallitusohjelmansa syrjään keskittyen koronan aiheuttaman kriisin ja talouden hoitoon.

Välineet puuttuvat

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen korostaa, että työryhmässä on esillä asioita, jotka on syytä tehdä pysyviksi.

– Jos meille olisi käytössä ne välineet, joilla tällaisiin kriiseihin voidaan sopeutua, niin yritykset olisivat voineet ottaa korona-kriisin paremmin vastaan. Mutta näitä välineitä ei ole meille annettu.

Välineillä Pentikäinen viittaa paikallisen sopimisen mahdollisuuksien lisäämiseen ja sopimisen kieltojen poistamiseen.

– Kantamme on, että kaikkia kriisin keskellä tehtyä muutoksia ei kannata tehdä määräaikaisiksi. Mukana on toki aineksia, jotka voidaan tehdä määräaikaisiksi.

Eväät valmiina

Pentikäinen jatkaa, että osapuolilla on selkeä tilannekuva.

– Kaikki tietävät, mitä pitää saada aikaiseksi.

Yrittäjillä on valmis kahdeksan kohdan lista, josta he lähtevät liikkeelle.

Pentikäinen katsoo, että rahoituspaketin jälkeen on tehtävä laaja työmarkkinapaketti. Siinä pitää löytää ratkaisuja siihen, miten työehtoihin saadaan väljyyttä ja paikalliseen sopimiseen.

– Lomautusten ilmoitusaikaa on lyhennettävä 14 päivästä kolmeen. Lisäksi myös määräaikainen työntekijä pitää voida lomauttaa.

Edelleen vaatimuslistalla on se, että lomautuksissa työntekijän työttömyysetuuden viiden päivän omavastuuaika poistetaan.

– On myös varmistettava, että jos työnantaja ja työntekijä ovat sopineet lomautuksesta, työntekijälle ei aiheudu karenssia työttömyysetuuden saamiseksi.

Vuosilomiin joustoa

Sairauspäivärahan omavastuuaika pitää poistaa, jotta työnantaja saa heti kompensaatiota kelalta sairausajan palkkaan.

– On myös kompensoida työnantajalle aiheutuvia palkkakustannuksia siitä, että työntekijä jää kotiin hoitamaan sairasta lastaan. Pandemiassa on kohtuutonta, että poissaolojen kustannukset kaatuvat työnantajille.

Yrittäjät hakevat niin ikään muutosta yt-lain neuvotteluaikoihin.

Monet suunnittelevat jo vuosilomiaan. Yrittäjillä on lomalaisille selkeä viesti.

– Lomia on voitava määrätä pidettäväksi myös lomakauden ulkopuolella, Pentikäinen jatkaa.

Työryhmään kuuluu työelämän osapuolten lisäksi ministeriöiden ja eri viranomaisten edustajia.