Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viranomaiset ovat laatineet kolme eri skenaariota koronaepidemian kulusta Suomessa – Ennusteet näyttävät sairastuneiden määrän ja kuolleisuuden

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sekä Turun ja Tampereen yliopistojen skenaarioissa koronan seuraukset ovat joko lieviä, keskivertoja tai vaikeita.

Valtioneuvoston maanantaisen päätöksen mukaan Suomessa vallitsevat nyt poikkeusolot. Hallitus kertoo tiistaina tiedotustilaisuudessa valmiuslain käyttöönotosta ja rajavalvonnan muutoksista. Toimien tavoitteena on hidastaa koronavirusepidemiaa.

Hallituksen muistion mukaan yksi päätöksen taustavaikuttajista on Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n yhdessä Turun ja Tampereen yliopistojen kanssa laatima ennustemalli koronvirusepidemiasta Suomessa. Muistiossa ennustetaan, että koronaviruksen aiheuttama sairaanhoidon tarve voi osoittautua erittäin suureksi ja sairaanhoitohenkilökuntaa vaikeasti kuormittavaksi.

Ennusteen skenaarioiden mukaan hyvin merkittävä osa väestöstä saa tartunnan. Siitä huolimatta kohtuullisen pienen osan suomalaisista arvioidaan sairastuvan vakavasti.

Epidemia tullee kestämään arvion mukaan useita kuukausia ja sen arvioidaan voivan edetä kolmella eri tavalla:

1. Lievässä tapauksessa 20 prosenttia väestöstä eli 1 080 000 suomalaista saa koronvirustartunnan. Koronaan menehtyisi mallin mukaan 540-1080 ihmistä.

2. Keskiverron skenaarion toteutuessa 40 prosenttia väestöstä eli 2 160 000 suomalaista saisi tartunnan. Menehtyneitä olisi 1080 -2160 henkeä.

3. Vaikeassa skenaariossa 3 240 000 kansalaista saisi koronatartunnan. Kuolemantapauksia olisi 1620-3240.

Kuolemantapauksia ennustetaan siis olevan 0,05 tai 0,1 prosenttia tartunnan saaneista. Riski vakavalle tautimuodolle ja kuolemalle kasvaa voimakkaasti yli 70-vuotiailla. Koronaviruksen osalta kuolleisuus erityisesti ikääntyneissä ja tietyistä perussairauksista kärsivillä on arvioitu korkeaksi.

Ennusteiden kohdalla on hyvä muistaa, että taudin kulkua on erittäin vaikea arvioida etukäteen täsmällisesti. Koronaepidemian vaikutusten arvioidaan kuitenkin vastaavan erityisen vakavaa suuronnettomuutta.

Ennusteessa epidemian ennakoidaan kestävän kolmetoista viikkoa. Ensimmäisellä viikolla sairaaloihin tulisi 265 koronapotilasta. Viikolla kuusi potilaita tulisi jo 851 kappaletta. Enimmillään sairaaloissa olisi 6287 potilasta.

THL:n mukaan Suomessa on todettu yli 300 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta.

Oikaisu 18.3. kello 20.40: Ennustemallin lievässä tapauksessa koronaan menehtyisi 540–1080 suomalaista, ei 580-1080, niin kuin jutussa aiemmin kerrottiin.