Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen rajat menevät kiinni 19.3. puolenyön jälkeen – Hallitus valvoo välittömästi varastolääkkeiden säännöstelyä, sillä ne kiinnostavat ulkomaillakin

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja muut ministerit avasivat valmiuslain ensimmäisten asetusten sisältöä tiistaina.

Valtioneuvosto antoi tiistaina kaksi valmiuslain käyttöönottoasetusta, joista toinen astuu voimaan heti ja toinen tavanomaisella menettelyllä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi, että heti voimaan astuva asetus koskee lääkkeiden jakelua koko valtakunnan alueella.

Tavanomaisessa järjestyksessä käsiteltävä asetus koskee muun muassa hoitohenkilökunnan ja kriittisten toimintojen turvaamista koko valtakunnan alueella.

Asetukset ovat voimassa 13. huhtikuuta asti.

Rajat kiinni torstaina

Suomen rajat menevät kiinni torstaiaamuna 19.3. puolenyön jälkeen. Sen jälkeen vain muutama raja-asema ja lentoasema pysyvät auki tavaraliikennettä ja paluuliikennettä varten.

– Poliisi valvoo rajoja voimavarojensa puitteissa. Eläkkeellä olevia poliiseja ja rajavartijoita voidaan kutsua töihin, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi.

Näitä on muun muassa Ruotsin ja Norjan maarajalla. Lentoasemista Helsinki–Vantaa, Turku ja Maarianhamina pysyvät auki.

Suomen kansalaiset, joilla ei ole pysyvää asuntoa ulkomailla, kehotetaan palaamaan Suomeen ja jäämään kahden viikon karanteeniin.

Suomalaiset eivät saa matkustaa ulkomaille. Ainoastaan työssäkäynti rajan yli on sallittua poikkeusluvalla.

– Turvapaikanhakijoilla on oikeus hakea turvapaikkaa, Ohisalo sanoi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi, että Suomen päätökset perustuvat yhteydenpitoon muun muassa Pohjoismaiden, Baltian maiden ja Venäjän kanssa. Hän tunnusti, että monella voi olla vaikeuksia palata Suomeen.

– Ulkoministeriö ei voi järjestellä ihmisten matkoja, sitä varten ovat matkatoimistot, mutta on käytettävissä hätätapauksia varten.

Finnair jatkaa lentoja, jotta suomalaisia saadaan kotiutettua. Rautatiematkustajaliikenne Venäjälle loppuu, tavaraliikenne jatkuu.

– Rajoitukset aiheuttavat kuljetuselinkeinolle, Finnairille ja varustamoille tappioita, tunnusti liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.).

Lääkkeiden riittävyys ensisijaista

Valmiuslain kiireellisimpänä otettiin käyttöön asetus, jolla hallitus voi Suomessa säännöstellä lääkkeiden myyntiä apteekeissa ja lääketukuissa. Se astuu voimaan heti.

Perusteena ei ole vain mahdollisen kotimaisen hamstrauksen estäminen, vaan myös ulkomailla on ollut kiinnostusta suomalaisiin valmiusvarastoihin, jotka pitävät sisällään myös hoitovälineet.

– Tällä hetkellä lääkkeitä on varastossa hyvin, mutta sääntelyn tiukentamisella varmistamme, että voimme kohdentaa lääkkeet eniten tarvitseville, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

– Moni muu maa haluaisi päästä näihin hyviin varastoihimme käsiksi, sanoi pääministeri Marin.

Vakava viesti kokoontumisista

Toistaiseksi hallitus ei ottanut käyttöön valmiuslain kokoontumisia rajoittavia asetuksia, sillä se luottaa ihmisten kykyyn ymmärtää tilanteen vakavuus.

Erityisesti riskiryhmiin kuuluvien eli sairaiden ja yli 70-vuotiaiden ei missään nimessä pidä liikkua tarpeettomasti ihmisten ilmoilla. Heidän terveytensä ja henki on vaarassa.

– Nykylailla on mahdollista rajoittaa yli kymmenen ihmisen kokoontumisia. Vielä emme tätä valmiuslain käyttöönottoasetukseen ottaneet. Siihen on myöhemmin mahdollisuus, jos ihmiset eivät noudata ohjeita, sanoi Marin.

Poliisi tarvittaessa puuttuu kokoontumisiin julkisilla paikoilla ja käskee ihmisiä hajaantumaan.

Valmiuslailla tauti- ja talousperuste

Valtioneuvosto perusteli valmiuslain käyttöönoton koronaviruksen takia lain kolmannen pykälän kohtien 3 ja 5 mukaan.

Kohta 3 viittaa poikkeukselliseen taloudelliseen kriisiin, väestön toimeentuloon ja talouselämän perusteisiin liittyvään vakavaan uhkaan.

Kohta 5 viittaa vaikutuksiltaan vakavaa suuronnettomuutta vastaavaan hyvin laajalle levinneeseen vaaralliseen tartuntatautiin.

Marinin mukaan talousperustetta selittää se, että monet yritykset ovat vakavassa vaarassa lähiaikoina. Ottamalla kohta 3 perusteeksi mahdollistetaan valmiuslain taloustoimet, kun niitä tarvitaan.

Hallitus on käynyt jo maanantaina neuvotteluita työmarkkinajärjestöjen ja Suomen yrittäjien kanssa vaikeasta taloustilanteesta ja apupaketeista yrityksille.

Tiistaina järjestettiin hallituksen neuvottelu ja valtioneuvoston ylimääräinen istunto valmiuslain käyttöönotosta kello 12 alkaen, jossa yllä mainituista toimenpiteistä päätettiin.

Valmiuslaki on eduskunnan lähetekeskustelussa tiistaina kello 17 alkaen. Laki on jo voimassa, mutta eduskunta sinetöi sen keskiviikkona.