Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU sulki rajat ulkopuolisilta koronan vuoksi – vain välttämätön liikenne pääsee unionin puolelle

EU-maiden hyväksymä ratkaisu ei lopeta liikkumista täysin. Myös Venäjä ilmoitti tiistaina iltapäivällä rajojensa sulkemisesta.

EU-maiden johtajat päättivät tiistaisessa videokokouksessaan sulkea unionin ulkorajat kaikelta muulta paitsi välttämättömältä matkustamiselta 30 päiväksi. Syynä on yritys hillitä koronaviruksen leviämistä.

Rajoituksiin sisältyy useita poikkeuksia. Rajan saavat yhä ylittää EU-kansalaiset sekä pitkään EU-alueella asuneet muiden maiden kansalaiset, EU-kansalaisten perheenjäsenet ja diplomaatit.

Lisäksi rajanylitykset ovat sallittuja lääkintähenkilökunnalle, kuten lääkäreille ja sairaanhoitajille. Myös tutkijat ja muut asiantuntijat, jotka auttavat koronaviruksen kitkemisessä, saavat yhä ylittää rajan. Tavarakuljetukset sekä rahdin kuljettajat päästetään myös rajan yli.

Rajoitukset eivät koske niitä maita, jotka kuuluvat Schengen-alueeseen, mutta eivät Euroopan unioniin, eli Islantia, Liechtensteiniä, Norjaa ja Sveitsiä. Lisäksi EU:sta eronnut Britannia on niiden ulkopuolella, sillä sitä koskee yhä eron siirtymäaika.

EU:lla ollut vaikea löytää yhtenäisiä toimia

Rajojen sulkemista esitti EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen jo maanantaina. Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi maanantai-iltaisessa puheessaan, että rajat tulee sulkea väliaikaisesti.

Kieltoa tulisi myös von der Leyenin mukaan voida jatkaa, mikäli se osoittautuu tarpeelliseksi. Kieltoon tulisi myös sisällyttää rajoille pikakaista, jolla välttämättömiä tarpeita, kuten lääkkeitä tai ruokaa voitaisiin tuoda nopeutetulla menettelyllä unionin alueelle.

EU:lla on ollut vaikeuksia pysyä yhtenäisenä viruksen edessä. Useat maat ovat viikonlopun ja alkuviikon aikana sulkeneet rajansa muilta kuin omilta kansalaisiltaan. Suurin osa EU-maista kuuluu Schengenin sopimukseen, joka sallii vapaat rajanylitykset.

EU-maiden johtajat päättivät tiistaina myös siitä, että ne auttavat ulkomaille jääneitä EU-kansalaisiaan palaamaan kotiin. Jo tiistaina Wieniin lennätettiin 300 ihmistä Marokosta. He olivat pääasiassa Itävallan kansalaisia.

Lisäksi maat päättivät EU-sääntöjen joustamisesta siinä, miten valtiot voivat tukea koronaepidemian vuoksi vaikeuksiin joutuneita yrityksiään.

Von der Leyenin mukaan on nyt EU-jäsenmaiden käsissä pitää huoli siitä, että rajat pysyvät kiinni. EU:n ulkorajojen sulkeminen voi vähentää joitakin sisärajoille asetettuja rajoituksia.

Venäjän rajat kiinni vappuun asti

MyösVenäjä ilmoitti eilen sulkevansa rajansa vappuun saakka. Kuusi viikkoa kestävä rajoitus ei koske venäläisiä, diplomaatteja, läpikulkumatkustajia tai ulkomaalaisia, joilla on oleskelulupa Venäjälle.

Venäjä tekee poikkeuksen myös niiden matkailijoiden kohdalla, jotka tulevat Venäjälle perheenjäsenen kuoleman takia.

Viranomaiset yrittävät hillitä viruksen leviämistä myös sulkemalla valtion koulut, julkiset palvelut ja rajoittamalla kokoontumisia Moskovassa.

Yli 50 hengen kokoontumiset on kielletty 10. huhtikuuta saakka, sanoi kaupungin pormestari Sergei Sobyanin.

Venäjän virallinen koronavirustartuntamäärä on alhainen, 93 tapausta. Luku kasvoi vuorokaudessa noin puolella. Kuolonuhreista ei ole raportoitu.

Myös kaikki urheilutapahtumat on toistaiseksi peruttu. Kaikki Euroopasta ja Yhdysvalloista Venäjälle matkustavat joutuvat 14 päivän karanteeniin.

Venäjän pääministeri Mihail Mishustin ilmoitti maanantaina neljän miljardin dollarin elvytyspaketista, jolla torjutaan viruksen aiheuttamia taloudellisia vahinkoja.