Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Pankki: koronavirus vie talouden taantumaan, neljän prosentin lasku BKT:ssä yhä todennäköisempi

Suomen Pankki ennustaa maahan taantumaa, jossa bruttokansantuote supistuu 1,5–4 prosenttia. Vaihtoehtojen toteutuminen on nyt kiinni kotitalouksien kulutuksesta ja kotimaisten tuotantoketjujen toimivuudesta. Talous lähtee pandemiasta huolimatta elpymään loppuvuodesta, jos poliitikot onnistuvat estämään yritysten konkurssit ja työttömyyden kasvun.

Suomen bruttokansantuote supistuu vuoden 2020 aikana jopa neljä prosenttia koronapandemian takia, ennustaa Suomen Pankki. Ennusteen mukaan bruttokansantuote putoaa 1,5–4 prosenttia.

Vientikysynnän heikkeneminen painaa talouskasvun selvästi miinukselle. Jos viruspandemia vähentää kotitalouksien kulutusta olennaisesti ja katkaisee tuotantoketjuja Suomessa, Suomen Pankki ennustaa taantuman syventymistä entuudestaan.

Laskelmissa on oletettu, että pandemian vaikutus on väliaikainen ja Suomen talous palaa kasvu-uralle kuluvan vuoden loppupuolella. Nopean elpymisen edellytyksenä on, että politiikkatoimet estävät yritysten konkurssit ja työttömyyden kasvun.

Suomen Pankki korostaa, että vaikka taantuma on väistämätön, sen syvyyttä on mahdotonta ennustaa luotettavasti. Tästä syystä se on tehnyt kaksi laskelmaa koronapandemian mahdollisista vaikutuksista Suomen talouteen.

Ensimmäisessä skenaariossa koronavirus leviää laajasti kaikille maailman päätalousalueille. Tämän seurauksena Suomen talous supistuu 1,5 prosentilla pääosin vientikysynnän jyrkän heikkenemisen takia.

Pandemian vaikutuksia talouskasvuun saadaan kuitenkin rajattua.

Toisessa laskelmassa on oletettu lisäksi, että kotitalouksien kulutus vähenee olennaisesti ja kotimaisten yritysten tuotantoketjut katkeilevat myös laajojen kotimaisten rajoitustoimien seurauksena.

Suomen Pankki on hakenut laskelman suuruusluokkaa Kiinan alkuvuoden kehitystä kuvaavista tilastotiedoista.

Tässä laskelmassa Suomen talous supistuu kuluvana vuonna noin neljällä prosentilla. Kun tilanne muuttuu nopeasti ja koronapandemia jatkaa leviämistään, heikomman skenaarion kaltainen kehitys näyttää yhä todennäköisemmältä.

Suomen Pankin mukaan Suomen talouden kasvu kuluvan vuoden aikana oli jo lähtökohdiltaan heikkoa ilman koronaviruspandemiaa.

Kasvu hidastui viime vuonna ja viimeisellä neljänneksellä jopa supistui selvästi. Huolimatta ostovoiman hyvästä kasvusta ja yritysten parantuneesta kannattavuudesta yksityinen kulutus jäi vaimeaksi ja yksityiset investoinnit supistuivat.