Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perustuslakivaliokunta puoltaa esitettyä valmiuslain käyttöönottoa terveydenhuoltohenkilökunnan työvelvollisuuspykälää lukuun ottamatta

Perustuslakivaliokunnan mietinnöt valmiuslain käyttöönottoasetuksista valmistuivat keskiviikkona.

Valiokunta puoltaa valmiuslain käyttöönottoa valtioneuvoston esityksen mukaan lukuun ottamatta pykälää, joka koskee terveydenhuollon henkilökunnan työvelvoitteiden soveltamista koko maassa.

– Valiokunta näki säännöksen tarpeelliseksi, mutta sitä ei haluttu ottaa käyttöön. Syynä on se, että valmiuslain lukuun, jossa tämä pykälä on, liittyy paljon muitakin pykäliä, joita ei aktivoitu, valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi.

Aktivoimatta jätettyihin pykäliin kuului työntekijän suojaamista koskevia kohtia.

– Perustuslakivaliokunta piti välttämättömänä, että työvelvollisen asemaa ja oikeuksia suojataan myös valmiuslain näitä koskevin pykälin.

Valtioneuvosto voi tuoda asian uudella käyttöönottoasetuksella eduskuntaan, sen jälkeen kun siinä on huomioitu myös työntekijää suojaavat valmiuslain pykälät.

Heti eilen voimaan tullut asetus sairaanhoitotarvikkeiden ja lääkkeiden myynnin rajoittamisesta voitiin valiokunnan mukaan saattaa voimaan.

Valiokunta hyväksyi valtioneuvoston tulkinnan, että Suomessa vallitsevat nyt poikkeusolot vaarallisen tartuntataudin takia.

Eduskunta käsittelee mietintöjä valmiuslain käyttöönottoasetuksista tänään iltapäivällä.

Perustuslakivaliokunta käsittelee valmiuslain kolmea soveltamisasetusta torstaina. Ne on tarkoitus hyväksyä eduskunnan täysistunnossa torstai-iltana.