Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppositio tivasi ratkaisuja yritysten ja työpaikkojen pelastamiseksi – hallitus julkistaa linjaukset huomenna

Istuntosalissa oli kyselytunnilla vain neljäsosa kansanedustajista uuden turvasuosituksen mukaisesti.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi eduskunnan kyselytunnilla, että hallitusryhmien puheenjohtajien viisikko käy vielä torstai-iltana läpi yritysten ja työpaikkojen pelastuspakettia. Sillä vastataan koronaviruksesta aiheutuvaan taantumaan.

– Työmarkkinajärjestöt ovat antaneet esityksensä. Kerromme perjantaina linjauksia, Marin lupasi.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) vakuutti hallituksen tekevän kaikkensa, jotta suomalaiset yrittäjät pärjäävät tulevaisuudessa ja jotta vaarassa olevat työpaikat voidaan säilyttää.

– Uskon, että koko eduskunta lähtee siitä, että tässä vaikeassa tilanteessa on tärkeätä saada lomautukset voimaan niissä yrityksissä, jotka ottavat tätä iskua vastaan.

Ville Tavio (ps.) kertoi Ruotsin jäädyttäneen yritysten arvonlisäveromaksut ja palauttaneen alkuvuonna maksetut maksut. Kulmunin mukaan sitä on selvitty, mutta maiden verojärjestelmät ovat erilaiset ja ratkaisuja pitää saada nopeasti läpi eduskunnasta.

– Ilmoitimme maanantaina viiden miljardin euron paketista. Kolme kuukautta voi lykätä (yritysten) veronmaksua ja hoitaa sen kahden vuoden aikana ja maksaa erissä. Se koskee jatkossa myös useampia veroja kuin Ruotsissa, Kulmuni sanoi.

Petteri Orpon (kok.) mukaan on hyvä, että hallitus miettii lisätoimia, koska tähän mennessä tehdyt toimet eivät ole riittäviä yritysten akuuttiin kassakriisiin.

– Kokoomus tukee hallitusta joka ainoassa keinossa, joka helpottaa yrittäjien tilannetta.

– Meidän listaltamme löytyy työnantajamaksujen kolmen kuukauden vapautus, paikallisen sopimisen mahdollistaminen edes väliaikaisesti sekä yrittäjän sosiaaliturva, jotta pienyrittäjä voi saada jotain toimeentuloa.

Pienillä yrityksillä vaikeinta

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan tilanne on äärettömän vakava nimenomaan pienille yrityksille ja yksinyrittäjille.

– Kiitän oppositiota, että olemme saaneet teiltä ja sidosryhmiltä paljon hyviä vihjeitä, mihin tulisi kiinnittää huomiota. Niitä on koko hallituksen voimin käyty läpi.

– Kiitän samalla myös työmarkkinajärjestöjä. Huomenna tiedotetaan kokonaispaketista.

Lintilän mukaan ensimmäinen kontakti pienyritykselle on ongelmatilanteessa oma pankki.

– Olen vedonnut pankkien toimitusjohtajiin siinä, että he tekevät mahdollisimman selvän ohjeistuksen, miten näitä tapauksia voidaan auttaa.

Salissa tyhjää varotoimien takia

Kyselytunnilla voimassa olivat uudet turvasuositukset koronaviruksen takia. Istuntosalissa oli sen takia paikalla vain neljäsosa kansanedustajista.

Suositus eduskunnassa on, että kaikki puheet pidetään tästä lähtien aina omalta paikalta.

Muissa täysistunnoissa kuin kyselytunnilla suositellaan olevan paikalla puhujan lisäksi lähinnä vain puheenvuoroa odottavat kansanedustajat.

– Päätöksentekovaiheessa kaikki ovat salissa, puhemies Matti Vanhanen (kesk.) neuvoi.