Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Taas kerran on Suomea siunattu viisailla päättäjillä", tuuletti Etlan toimitusjohtaja hallituksen julkistettua pelastuspakettinsa

Matkailu- ja ravintolapalveluja tukitoimet eivät sen sijaan tyydytä. Koko ala on romahduspisteessä. Hotellien, ravintoloiden, kylpylöiden ja messujen selviytymispakettiin vaaditaan luototuksen rinnalle suoraa ja runsasta rahallista tukea. Alan vuokrien maksuun halutaan lykkäysten lisäksi myös tuntuvia alennuksia.

Kun hallitus tiedotti perjantaina aamupäivällä tukipaketistaan, tilaisuutta Ylen studiossa seurannut Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) toimitusjohtaja Aki Kangasharju tuuletti.

– Taas kerran on Suomea siunattu viisailla johtajilla, Kangasharju innostui.

– Tämä paketti palauttaa luottamuksen ja on hyvä kokonaisuus yritysten kannalta. Kaikkia nurkkia on katsottu.

Pankit voivat vastata yritysten akuuttiin hätään

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies oli samoilla linjoilla.

– Nämä olivat hyviä päätöksiä, Häkämies kommentoi Lännen Medialle.

– Finnveran valtuuden reilu nosto on äärimmäisen tarpeellinen toimenpide ja kokoluokaltaan oikea. Se on tärkein osa tätä kokonaisuutta. Pankit voivat nyt vastata yritysten akuuttiin hätään.

Heti tiedotustilaisuuden jälkeen esitettiin myös kriittisiä kysymyksiä pankkien huvenneiden henkilöstöresurssien ja muiden voimavarojen riittävyydestä nopeasti eteen tulevassa isossa savotassa.

Jyri Häkämiehen mielestä se on kriittinen kysymys.

– Kaikkien osapuolten pitää nyt pystyä nopeisiin ja tehokkaisiin käytännön toimiin. Vaatimus koskee sekä pankkeja että Finnveraa ja Business Finlandia. Viimeksi mainitun 150 miljoonaa euroa on sekin tärkeä osa kokonaisuutta.

Jos ministerit kiittivät tiedotustilaisuudessa vuolaasti työmarkkinajärjestöjä ja yritysjärjestöä, niin sama pätee toisinpäin. Jyri Häkämies kehuu hallitusta järjestöjen pikavauhdilla kokoamien esitysten toimeenpanosta.

– Vain niiden keston rajaaminen kolmeen kuukauteen ihmetyttää. Siihen varmaankin sisältyy ilmapiiriviesti, jonka mukaan pahin kriisi on ohi siinä ajassa, mutta kuudeksi kuukaudeksi me paketin neuvottelimme. Ehkä kestoon palataan vielä. Toimialat toipuvat niin erilaisissa sykleissä.

– Jatkotoiveena pitää mainita myös, että verojen lykkäyksiä pitäisi saada automaattisesti, ei ainoastaan hakemuksesta. Korottomuuskaan ei toteudu.

Kaikki miljardit eivät ole samanlaisia miljardeja

Vahvasta paketista on kyse tähän vaiheeseen. Tätä mieltä on Lännen Median tuoreeltaan tavoittama Helsingin yliopiston taloustieteen työelämäprofessori Vesa Vihriälä.

– Aika paljon julkista riskinottoa pannaan peliin Finnveran kautta. Samalla työntekijöitä suojellaan karenssin poistolla, Vihriälä toteaa.

– Nämä ovat luontevaa jatkoa ja lisäelementtejä edellisille päätöksille, joilla turvataan erityisesti likviditeettiä.

Riittävätkö nyt tehdyt ratkaisut? Se jää Vihriälän mukaan nähtäväksi.

– Varmaankin ratkaisuihin vielä palataan. Osaltaan tässä on kyse myös luottamuksen parantamisesta. Hallitus ei halua antaa kuvaa, että yritykset ja kansalaiset jäisivät oman onnensa nojaan.

Vihriälä muistuttaa, että kyseessä on laaja kokonaisuus, jossa on kuvainnollisesti sekaisin omenoita ja appelsiineja. Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mainitsemassa yhteensä jopa 50 miljardin potissa kaikki miljardit eivät ole samanlaisia.

– Mittakaava on kansantalouden kokoon suhteutettuna kuitenkin samaa luokkaa kuin Ruotsissa. Siellä sovelletaan myös samanlaisia elementtejä. Muutoin kansainvälisten vertailujen tekeminen on vaikeaa. Tukitoimet ovat niin eriparisia,

Matkailu ja ravintolat haluavat suoraa tukea

Tyytymättömiäkin on. Matkailu- ja ravintolapalveluja edustavan Maran toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa Lännen Medialle hallituksen ”pelastuspaketissa” olevan hyviä elementtejä, mutta ne eivät riitä alkuunkaan.

Lappi muistuttaa koko alan olevan romahdustilassa. Muun muassa hotellien, ravintoloiden, kylpylöiden ja messujen tulovirroista on kadonnut puolessatoista viikossa 70-100 prosenttia.

– Monella yrityksellä on kassa ihan tyhjä. Siinä ei luotonanto riitä. Nyt tarvitaan suoraa tukea ja paljon.

– Meidän toimialamme perustuu siihen, että ihmiset liikkuvat ja tapaavat toisiaan. Kun sen on nyt estetty meistä riippumattomista syistä, edessä on konkursseja ja massatyöttömyys.

Timo Lappi korostaa myös vuokrakulujen osuutta. Ne ovat alalla erittäin suuria.

– Vuokranantajia on lähestytty, mutta heidän asenteensa tuntuu, että tämä ei koske heitä lainkaan. Vuokriin luvataan vain lykkäyksiä, ei alennuksia.

– Tästä vuokra-asiasta on tullut valtavasti sellaista viestiä, että ”ei voi olla totta!”