Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapin hiihtokeskusyrittäjät: Päätökset sulkemisesta tehtiin ennen kuin altistukset olivat tiedossa – Lapland hotels, Ylläs, Levi, Pyhä ja Ruka sulkeva viimeistään viikon kuluttua

Rukan ja Pyhän yrittäjä: Tietojemme mukaan meillä ei tartuntoja. Lapland hotelsin ja Ylläksen yrittäjä: En tiedä, missä keskuksissa altistuksia , sulkemispäätös tehtiin ennen tietoa hiihtokeskustartunnoista. Leviltä vakuutetaan samaa.

Edes Lapin suurten hiihtokeskusten johdossa ei vaikuta olevan tietoa siitä, missä keskuksissa koronavirusaltistus on tapahtunut.

Suomessa on todettu kaksi uuden koronaviruksen tartuntaketjua, joissa altistukset johtavat Lapin hiihtokeskuksiin. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) iltapäivällä.

Hän ei kertonut tarkemmin, missä altistukset ovat tapahtuneet.

Tänään myös joukko Lapin merkittäviä matkailukeskuksia ilmoitti kohteidensa ennenaikaisesta sulkemisesta koronatilanteen vuoksi. Yrittäjien mukaan sama päivä on sattumaa.

– Päätöstä tehdessä ei ollut tietoa tartunnoista, sen voin puhtain sydämin sanoa, kommentoi Rukakeskuksen ja Pyhätunturin yrittäjä Ville Aho.

Hän sanoo, ettei myöskään tiedä, missä Lapin hiihtokeskuksissa altistukset ovat tapahtunet.

Keskukset neuvottelivat keskenään

Samaa vakuttaa Lapland Hotels -ketjun, Lapland Safarisin sekä Lapland Ski Resortin omistavan North European Invest Oy:n yrittäjä Pertti Yliniemi.

– Päätös kaikkien hotellien sulkemisesta tehtiin aamulla kello 9. Tieto (hiihtokeskusaltistuksista) tuli vasta iltapäivällä.

North European Invest ilmoitti sulkevansa kaikki hotellinsa ja ravintolansa Lapissa ja Etelä-Suomessa heti tänään.

Yhtiön hiihtokeskukset Ylläksellä, Oloksella, Pallaksella, Luostolla ja Ounasvaaralla sekä ohjelmapalvelut suljetaan viimeistään 28.3., monet käytännössä jo aiemmin.

Yliniemen mukaan yhtiön neuvotteli päätöksensä jälkeen tilanteesta myös muiden suurten hiihtokeskusten kanssa.Ruka ja Pyhä sekä Levi sulkeutuvat niin ikään viikon kuluttua.

Kaikki yhtiöt lähettivät päätöksistään tiedotteet iltapäivällä.

– Koronatapaukset hiihtokeskuksissa eivät olleet meidän tiedossamme päätöksiä tehdessämme. Päätöksemme perustui yksinomaan vastuullisuuteen vallitsevassa tilanteessa, toteaa Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Uusi tieto ei vaikuttane sulkemisaikatauluihin

Hallituksen julkistama tieto hiihtokeskuksiin liittyvistä tartuntaketjuista ei yrittäjien mukaan vaikuta sulkemisaikatauluun.

– Se on tiukka jo nykyisellään, Aho huomauttaa.

Palosaari puolestaan sanoo, että tilanteeseen reagoidaan tarvittaessa.

– Tällä hetkellä haluamme palvella hiihtokeskuksessa olevat asiakkaamme mahdollisimman hyvin ja siksi ajamme toimintamme alas hallitusti ensi viikon aikana.

Hän painottaa, että myös asiakkaiden on tunnettava oma vastuunsa ja noudatettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistusta.