Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Infektiolääkäri: "Levi ei tämän tiedon perusteella ole erityinen riski" – Laskettelemassa olleiden ei tarvitse ryhtyä erityistoimiin

Lapin laskettelukeskuksiin liittyvät kaksi koronavirustartuntaa ja niihin liittyvät altistusketjut on käyty läpi. Muiden kohteissa olleiden ei tarvitse noudattaa ainakaan toistaiseksi muuta kuin yleisiä ohjeita.

Kaikkien Levillä lasketelleiden tai alueella muuten olleiden ja olevien ei tarvitse ryhtyä muista alueista poikkeaviin erityistoimiin koronaviruksen vuoksi.

– Yleistä arviota siitä, että Levi olisi erityinen riski, ei voi tämän tiedon perusteella tehdä, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Markku Broas Lännen Medialle.

Sama tilanne koskee muitakin Lapin laskettelukeskuksia.

– Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole koronavirusepidemiaa. Kittilän alueeltakaan sellaisia signaaleja ei ole tullut vastaan.

Ministeri kertoi kahdesta Lapin-tartunnasta

Perjantaina tiedotettiin kahdesta uuden koronaviruksen tartunnasta, joissa altistuminen on tapahtunut Lapissa. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.)

Myöhemmin julkisuuteen tuli tieto kahdesta tapauksesta, jotka molemmat liittyvät Kittilässä sijaitsevan Levin alueelle.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) mukaan Levillä kurssille osallistuneella ortopedilla on todettu koronavirustartunta. Koulutukseen osallistui 125 henkilöä.

Myöhemmin Helsingin Sanomat julkaisi haastattelun Levillä lomailleesta henkilöstä, jonka matkaseuralaisella todettiin koronavirustartunta.

Tiedossa ei ole, ovatko nämä kaksi tapausta Kiurun tarkoittamat tartuntaketjut.

Vähintään vakava varoitus

Edellä mainittujen tartuntojen kohdalla altistumisketjut on käyty läpi ja tartunnan saaneet tai altistuneet ovat karanteenissa. Ketjujen selvittämisestä vastaa tartunnat todennut sairaanhoitopiiri.

– Nämä kaksi ketjua ovat erillisiä eivätkä liity toisiinsa, Broas kuitenkin kertoo.

Hän huomauttaa, että altistuneiden määrittelyperusteet ovat samanlaiset kuin Suomen ensimmäisten uuden koronavirustartuntojen kohdalla. Altistuksen rajana pidetään muun muassa 15 minuutin oleskelua samassa tilassa, eikä ehto täyty sen enempää hiihtohississä, rinteessä kuin ladullakaan.

Broas korostaa, että sosiaalisten kontaktien ja kokoontumisten rajoittamisella on suuri merkitys, ja jokaisen tulisi ottaa ohjeet tosissaan. Jos Lapin tapaukset eivät johda laajemiin tartuntoihin, niin kyseessä on vähintään vakava varoitus.

– Tapaukset osoittavat, miksi rajoituksia on tärkeä noudattaa ja kertovat, että näin voi käydä.