Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan kitkijää Suomen pelloilta – pohjalaiset viinanvalmistajat käänsivät vikkelästi tuotantoaan viruksen uhassa

Omavaraisuus nousussa. Uusiutuminen ja erikoistuminen ovat markkinatalouden ja vaurastumisen ydintä, talouden tutkija tähdentää.

Keskellä lakeusmaisemaa kohoavalla alkoholiyhtiö Altian Koskenkorvan tehtaalla on tärkeä osa koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä. Altia tiedotti viime tiistaina, että tehtaalta lähtee nyt käsidesin raaka-ainetta eli teknistä etanolia päivässä jopa 200 000 pullon tarpeisiin.

Samankaltainen vikkelä käännös on tehty toisissakin eteläpohjalaisen ”viinakeskittymän” yrityksissä, Kyrö Distilleryssä ja Pramiassa. Kun tarve vaatii, tuotantoa on ruuvattu sujuvasti väkevistä ja likööreistä käsidesin valmistuksen suuntaan.

Kansainvälinen esimerkki tuotannon muutoksesta kriisissä on espanjalainen vaatejätti Zara, joka on alkanut muotivaatteiden kysynnän hiivuttua valmistaa kasvomaskeja.

Suomalaisessa elintarvikejalostuksessa niin lihatalot kuin leipomotkin ovat kovan kysynnän alla rajanneet valikoimaansa ja ohjanneet tuotantoa kaikkein suosituimpiin tuotteisiin, jotta valmistusmäärät voidaan pitää mahdollisimman suurina.

Uusiutuminen markkinatalouden koko ydin

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan Jyrki Ali-Yrkön mukaan yrityksiltä vaaditaan menestyäkseen normaalitilanteessa jatkuvaa reagointia.

Uusiutuminen on oikeastaan koko markkinatalouden ydin.

Poikkeusaikoina tämä uusiutumisen tarve ja vaatimus vain iskee kuin nopeutetussa filmissä.

– Ensin yritykseltä ja sen johdolta vaaditaan herkkyyttä tunnistaa tällainen nopea muutoksen tarve ja halua reagoida siihen. Sen jälkeen kysytään, kykeneekö yritys tähän muutokseen, Ali-Yrkkö toteaa.

Reagointiherkkyydessä punnitaan ennen kaikkea yritysjohdon kyvyt.

Kykyyn reagoida muutokseen vaikuttaa muun muassa lopputuotteessa tarvittavien komponenttien määrä.

Kriisitilanteessa auttaa, mitä lyhyempi tuotteiden toimitusketju on ja usein myös se, miten lähellä niitä tuotetaan.

Niin Altian normaaliolojen ykköstuotteen viljaviinan kuin yhtiön käsidesiin tuottaman teknisen etanolinkin pääraaka-aine on kotimainen, suurelta osin pohjalaisilla pelloilla viljelty ohra.

Eli jos Suomessa ei viljeltäisi viljaa nykymitassa, ei yrityksen käännös käsidesiinkään olisi välttämättä sujunut yhtä sukkelasti, jos esimerkiksi raaka-aineen saanti ulkomailta olisi koko maailmaa koettelevan kriisin vuoksi vaikeutunut.

Omavaraisuuden arvostus kasvaa

Etlan Ali-Yrkön mukaan koronakriisistä seuraa ilman muuta omavaraisuuden arvostuksen kasvu.

Selkeää tarvittavaa ja tavoiteltavaa optimiprosenttia omavaraisuudelle on kuitenkin mahdoton määritellä.

– Täytyy myös muistaa, että erikoistuminen on taannut ihmiskunnalle elintason nousu. Tämä pätee niin kansainvälisesti kuin oman maan sisälläkin.

– Ehkä hieman kärjistettynä esimerkkinä voi todeta, ettei Suomen kannata alkaa valmistaa itselleen hävittäjiä, vaikka meillä insinööritaitoa siihen olisikin, Ali-Yrkkö mainitsee.