Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tässä ei ole mitään suurta dramatiikkaa" – Terveydenhuollossa turvaudutaan ensimmäistä kertaa varmuusvarastoihin

Huoltovarmuuskeskuksen toiminta on tarkoin suojeltua. Varastojen sijaintia tai varastoitujen välineiden määriä ei kerrota julki. Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan mukaan terveydenhuollon suojavarusteita on kuitenkin merkittäviä määriä.

Huoltovarmuusvarastojen ovet aukeavat ja varastoista lähtee rekkalasteittain suojavarusteita sairaanhoidon yksiköihin eri puolelle Suomea.

Kyse on historiallisesta päätöksestä, sillä koskaan aiemmin terveydenhuollossa ei ole jouduttu turvautumaan Huoltovarmuuskeskuksen varastoihin.

– Terveydenhuollon tuotteiden osalta tämä on ensimmäinen kerta, kun näin tapahtuu. Aiemmin näistä varastoista on otettu useamminkin kerran siemenviljaa valtionneuvoston päätöksellä, Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema sanoo.

Varastot ovat kriisiä varten

Huoltovarmuusvarastojen ylläpitäminen on Suomen varautumista erialaisiin kriisitilanteisiin. Tämän vuoksi myös niiden avaaminen voi herättää kansalaisissa monenlaisia tunteita. Käytännössä Huoltovarmuuskeskuksen toiminta on arkista ja tavallista logistiikkaa, jossa tavaroita siirretään rekoilla paikasta toiseen.

– Huoltovarmuuskeskuksessa asiat etenevät teknisesti ja kylmän rauhallisesti. Meidän varastoistamme laitetaan tavaraa liikkeelle sen mukaan, mitä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) osoittaa. Siinä ei ole mitään suurta dramatiikkaa, vaan laatikoiden lastaamista kuorma-autoon, Lounema sanoo.

Ministeriö päättää, milloin ja mitä varastoista otetaan

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee kertoi Ylen A-studiossa maanantaina, että nyt on aika avata huoltovarmuusvarastojen ovet.

Sairaaloilla on ollut vaikeuksia hankkia tarvittavia suojavarusteita tilanteeseen nähden tarpeeksi.

Sillanaukee vakuutti, että Huoltovarmuuskeskuksesta suojavarusteita saadaan riittävästi.

– Se tarkoittaa, jos lukumäärissä katsotaan, niin miljoonia kirurgisia suojaimia, maskeja ja satojatuhansia hengityssuojaimia on nyt sitten käytössä. Eivät ne tule loppumaan, ylijohtaja totesi.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja ei kerro sitä, miten paljon suojavarusteita nyt varastoista lähtee liikkeelle.

Hän ei myöskään yksilöi sitä, mitä kaikkea sairaaloihin tarvitaan. Huoltovarmuuskeskuksen toimintaan liittyvät asiat ovat monelta osin salassa pidettävää tietoa.

– STM on se, joka tekee päätökset ja on vapaampi kertomaan tilanteesta yksityiskohtaisemmin. Meidän kannalta kaikki varastomäärät ovat salassa pidettävää tietoa. Kyse on yhteiskunnan kriisiin valmistautumisesta. On olemassa tahoja, jotka haluaisivat tietää tarkasti Suomen suorituskyvystä, Lounema sanoo.

Lähetykset eri puolille maata

Huoltovarmuuskeskuksen varastot on hajasijoitettu eri puolelle Suomea, eikä niiden sijainnista kerrota julkisuuteen. Lounema ei myöskään yksilöi sitä, miten paljon kriisitilannetta varten varastoituja terveydenhuollon tarvitsemia välineitä sairaaloihin nyt kuljetetaan.

– Yleisellä tasolla voin sanoa, että varastoja puretaan pikkuhiljaa. Meillä olevat määrät ovat merkittäviä ja tavaraa on paljon. Nämä on tarkoitettu ammattilaisille, joita heitäkin on merkittävä määrä. Kriittisten välineiden osalta on siis järkevää, että niitä käytetään säästeliäästi.

Sillanaukeen mukaan Suomi on keskustellut myös kotimaisten toimittajien kanssa, voisiko suojavarusteita, kuten hengityssuojaimia alkaa tehdä Suomessa. Lisäksi suojavarusteita hankitaan myös ulkomailta.

– Me olemme nyt hankkimassa niitä (suojavarusteita) ulkomailta. Olemme keskustelleet myös kotimaisten toimittajien kanssa, olisiko mahdollista alkaa tehdä niitä. Olemme tämän asian kanssa nyt turvallisin mielin, että näitä suojaimia nyt riittää, Sillanaukee sanoi Ylen haastattelussa.