Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisijärjestö tänään käynnistyvien liikkumisrajoitusten valvonnasta: "Vahvistettuihin työvuorolistoihin tehtävistä muutoksista pitää erikseen sopia"

Massiivinen operaatio liikkumisrajoitusten valvomiseksi aiheuttaa paineita rukata poliisien työvuoroja uusiksi pikatahtia. Poliisijärjestöjen liitto vaatii, että muutoksia ei tehdä sopimatta niistä erikseen.

Suomen poliisijärjestöjen liitto korostaa, ettei Uudenmaan eristämisen valvontaan osallistuvien poliisien työvuoromuutoksia pidä tehdä yksipuolisesti ilman sopimista. Poliisihallitus tiedotti torstaina, että Uudenmaan rajoille pystytetään 30–40 sulkupistettä, joita poliisi valvoo. Poliisi on pyytänyt liikenteenohjaukseen virka-apua puolustusvoimilta.

Valvontaa on myös junissa, rautatieasemilla sekä satamissa. Liikkumisrajoitusten on määrä käynnistyä tänään perjantaina ja kestää 19. huhtikuuta asti.

Poliisijärjestöjen liitto on saanut viestejä, joiden mukaan valvontatehtäviin suunnitelluille poliiseille on jo tehty työvuoromuutoksia, kuten pidennetty vuorojen kestoa.

– Jo vahvistettuihin työvuorolistoihin tehtävistä muutoksista pitää erikseen sopia, toteaa liiton puheenjohtaja Jonne Rinne.

Rinne ja pääluottamusmies Pekka Lassila viittaavat virkaehtosopimuksen kirjauksiin, joiden mukaan vahvistettuja työvuorolistoja voidaan muuttaa vain virkamiehen suostumuksella tai painavasta syystä. Tällaisina syinä voidaan pitää seikkoja, jotka eivät ole olleet tiedossa ennen työvuorojen laatimista ja jotka ovat toiminnan turvaamisen kannalta välttämättömiä.

– Olisi hyvä, että muutoksista sovittaisiin ja sitten vasta tarvittaessa tehtäisiin muutokset painavaan syyhyn perustuen, Rinne ja Lassila toteavat.

Liitto korostaa, ettei esimerkiksi pelkkä ylitöiden välttäminen ole riittävä syy työvuorojen pidentämiseksi.

”Moni poliisi tulee sairastumaan koronaan”

Rinne muistuttaa, että liikkumisrajoitusten valvonta voi myös altistaa poliisit koronatartunnoille. Sairastumiset lisäisivät töissä olevien työmäärää. Rinne viittaa siihen, että valvontaa tehdään myös junissa, joissa turvaetäisyyden pitäminen on vaikeaa.

– Kun liikumme junissa, meillä ei välttämättä ole suojavarusteita. Moni poliisi tulee sairastumaan koronaan, Rinne arvioi.

Viikkoja kestävien liikkumisrajoitusten valvonta voi hidastaa muiden tehtävien hoitamista.

– Toleranssi ja sietokyky ovat korkeammalla tällaisessa tilanteessa, mutta laki on silti yhä voimassa. Ei poliisilla ole mitään ylimääräistä resurssia, josta nyhjäistä, joten osa tehtävistä joudutaan priorisoimaan rankasti.

Poliisi päättää tapauskohtaisesti

Uudenmaan alueelle tai sieltä pois pyrkivien on liikkumisrajoituksen aikana esitettävä suullinen tai kirjallinen selvitys matkan tarkoituksesta. Matkustamiseen voi oikeuttaa esimerkiksi työn, elinkeinon, luottamustoimen, lakisääteisen velvollisuuden hoitaminen sekä lähiomaisen kuolema ja lapsen tapaaminen.

Poliisi päättää tapauskohtaisesti, päästääkö se henkilön tiesulun läpi. Poliisin käskyjä rikkovalle voidaan määrätä sakkoa.

Eduskunta päättää rajoitusten käyttöönotosta tämän päivän aikana.