Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri Leppä: Viikin laboratorio alkaa tehdä 100-200 virustestiä päivässä

Suomen koronatestaukseen tulee merkittävä lisäys, kun Helsingissä Viikin laboratoriossa aletaan tehdä 100-200 virustestiä päivässä. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo, että kausityöntekijöitä ei saada Suomeen riittävästi.

Hallitus järjesti perjantaina aamupäivällä ajankohtaisen koronatilannekatsauksen. Tilaisuudessa käytiin läpi huoltovarmuusasioita, kuten ruokajärjestelmän ja liikenteen toimivuutta sekä varmuusvarastojen tilannetta.

Tiloilla on ollut erityinen huoli kausityöntekijöiden riittävyydestä. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) totesi, että tilojen kausityöntekijöiden tarpeeseen ei pystytä vastaamaan. Hallitus tekee Lepän mukaan kuitenkin kaikkensa, että huoltovarmuuden kannalta kriittiset työntekijät pääsevät maahan. Tilanne on kuitenkin vaikea, koska edustustot eivät käsittele viisumianomuksia.

Leppä muistutti, että suomalaisen viljelijän työ ei kriisissä pysähdy, nyt tiloilla olisi nyt töitä kaikille, jotka kynnelle kykenevät. Myös metsätalouden työt jatkuvat. Lepän mukaan ruoka ei Suomessa lopu kesken, vaan elintarvikkeiden osalta Suomen huoltovarmuus on hyvä. Elintarvikkeita voi myös huoletta ostaa, koska koronavirus ei leviä ruuan tai eläinten välityksellä.

Leppä kertoi myös virustestausten laajentamisesta Suomessa. Viikin laboratoriossa Helsingissä aletaan tehdä 100-200 testiä päivässä.

– Tämä on merkittävä lisä testauskapasiteettiin.

Huoltovarmuusjärjestelmä toimiva

Tiedotustilaisuudessa paikalla ollut työministeri Tuula Haatainen (sd.) painotti, että Suomen huoltovarmuusjärjestelmä on toimiva ja ainutlaatuinen. Haatainen vakuutti, että päivittäistavarahuolto toimii normaalisti ja tuotteiden saatavuus on hyvällä tasolla.

Hamstraus näyttää Haataisen mukaan yleisesti ottaen vähäiseltä, mutta liikkumisrajoitukset voivat lisätä hamstrausta.

– Ihmiset voivat luottaa, että elintarvikkeita riittää.

Sähkön, lämmön ja energian saatavuudesta ei ole ongelmaa.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi ajankohtaisista liikenneasioista. Hän painotti, että julkinen liikenne ei pysähdy koronatilanteessa ei Uudenmaan karanteenissa. Julkisen liikenteen käyttö on kuitenkin vähentynyt ja vuorovälejä on vähennetty.

– Ely-keskukset ovat sopineet, että vuoroja voidaan vähentää 50 prosenttia.

Rautateillä henkilöliikenne pyritään pitämään käynnissä, mutta supistettuna. Välttämätön työmatka- ja asiointiliikenne varmistetaan.

Lentoliikenteessä tyhjien koneiden operointi ei ole järkevää.

– Finnair turvaa kotimaan liikenteessä huoltovarmuuden kannalta keskeiset lentoyhteydet.

Tietoliikenneverkot ovat Harakan mukaan kestäneet hyvin kasvaneen kuormituksen.