Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoivakodeissa jo 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Suomessa on todettu tiistaihin mennessä ainakin 20 vanhusten hoivakodeissa tapahtunutta koronakuolemaa.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymän tiedotteen mukaan Ylä-Savossa sijaitsevassa vanhusten hoivakodissa on kahdeksan koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Savon Sanomien mukaan kyseessä on Kiuruvedellä sijaitseva yksityinen vanhusten hoivakoti. Kaikki menehtyneet olivat hyvin iäkkäitä.

Hoivakodissa on todettu laboratoriovarmistettuja koronavirustartuntoja sekä yksikön asukkailla että henkilökunnalla.

Helsingin kaupunki kertoi yhdeksästä menehtyneestä hoivapalveluyksikköjensä asukkaasta.

Tartuntoja on Helsingin kaupungin mukaan ollut tähän asti kolmessa kaupungin omassa ja kolmessa ostopalveluyksikössä. Koronavirustartunnan on näissä saanut yhteensä 26 asukasta.

Espoossa yksityisen hoivakodin asukkaista kolme on kuollut koronavirustartuntaan.

Yhdessä alle 10 000 asukkaan pitäjässä yli 20 tartuntaa

Ylä-Savossa tartunnan saaneet ovat eristettyinä ja altistuneet on kontaktoitu ja asetettu karanteeniin.

– Tartuntaketjut ovat tiedossa. Hoivakodin epidemiatilanteessa kaikki yksikön asukkaat ja koko yksikön henkilökunta testataan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksesta koronaviruksen varalta, kuntayhtymän tiedotteessa kerrotaan.

Kuntayhtymä on ohjeistanut hoivakotia tehostamaan hygieniatoimia ja siivouskäytäntöjä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan noin 8 000 asukkaan Kiuruveden kaupungissa on todettu 21 koronatartuntaa.

Koko Ylä-Savon sote-yhtymän alueella on yhteensä 31 laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa.

Myös Helsingin kaupunki korostaa, että tartunnasta epäillyt asukkaat pidetään erillään muista asukkaista ja heidän vointiaan seurataan tehostetusti.

– Tartuntatilanteissa henkilökunta käyttää henkilösuojaimia, muun muassa suu-nenäsuojainta ja suojatakkia. Lisäksi koko yksikössä tehostetaan käsihygieniaa ja siivousta. Noudatamme tartuntatilanteissa sosiaali- ja terveysministeriön ohjeita henkilösuojainten käytöstä, kaupunki korostaa.

Helsingissä on linjattu, että hoivapalveluissa tehdään matalalla kynnyksellä sekä asukkaiden että henkilöstön koronavirustestauksia.

Kymmeniä tuhansia suomalaisia asuu asumispalveluyksiköissä

Viime päivinä Suomessa on keskusteltu kiivaastikin suojavarusteiden riittävyydestä hoivakodeissa.

Hoitajia edustavan ammattiliitto Superin mukaan tartuntariskiä hoivakodeissa lisää se, että niissä on pula kertakäyttöisistä maskeista.

Suomessa noin 50 000 ikäihmistä asuu asumispalveluyksiköissä. Heistä lähes puolet on yksityisen sektorin ylläpitämissä hoivakodeissa.

Aluehallintovirastot valvovat covid-19 -taudin torjuntatoimia. Ohjeet toimista tulevat hoivakodeille puolestaan STM:ltä sekä THL:lta.

THL:n tiistain iltapäivän tietojen mukaan Suomessa oli 2 308 laboratoriovarmennettua koronatartuntaa. Kuolleita on 34. Sairaalahoidossa on 231 ihmistä, joista tehohoidossa 83.