Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lockheed Martin irtisanoi sopimuksen kenraali Lindbergin kanssa – rikkoi karenssisopimuksen ehtoja

Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg siirtyi hävittäjäyhtiö Lockheed Martinin neuvonantajaksi vain reilut puoli vuotta Puolustusvoimissa lopettamisensa jälkeen. Puolustusministeriö pitää yrityksen rekisteröintiä etuajassa karenssisopimuksen rikkomuksena. Lockheed Martin kertoi torstai-iltana irtisanoneensa sopimuksen Lindbergin kanssa.

Hävittäjävalmistaja Lockheed Martin kertoi torstai-iltana irtisanoneensa sopimuksen kenraali evp. Jarmo Lindbergin kanssa.

-Lockheed Martin noudattaa sääntöjä ja lakeja kaikissa toimintamaissaan. Puolustusministeriön päivitettyä ohjeistusta, joka rajoittaa entisten valtion virkamiesten käyttöä konsultteina HX-hävittäjähankkeessa, olemme irtisanoneet sopimuksemme Jarmo Lindbergin ja Suomalainen kenraalikonsultointi Oy:n kanssa, kertoo yhtiö virallisessa lausunnossaan.

Lockheed Martinin mukaan Lindberg ei ehtinyt konsultoida yhtiötä sen jälkeen, kun konsulttisopimus allekirjoitettiin 12. huhtikuuta.

Rikkoi karenssisopimusta

Puolustusministeriö kertoo saaneensa torstaina valmiiksi selvityksen siitä, rikkoiko kenraali Lindberg karenssisopimustaan perustettuaan konsulttiyrityksen ja siirryttyään yhden hävittäjäehdokkaan neuvonantajaksi.

Selvityksen tulos oli se, että Lindberg rikkoi karenssisopimusta, ja rike on vakava. Lindberg ei kuitenkaan saa sopimussakkoa.

– Teimme kokonaisharkinnan. Hän ei ollut saanut taloudellista etua, perustelee puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti Lännen Medialle.

Lindbergin siirtyminen Lockheed Martinille herätti närää presidentti Sauli Niinistöä myöten. Lindberg on neuvonantajista ainoa, joka on nähnyt myös edustamansa yrityksen kilpailijoiden hävittäjätarjoukset. Lockheed Martinin tuote on F-35-hävittäjä.

Yritys jo ennen karenssin loppua

Lännen Media uutisoi aiemmin, että Lindberg perusti yrityksensä Suomalainen kenraalikonsultointi Oy:n jo ennen karenssiajan päättymistä, tammikuussa 2020. Karenssisopimus oli voimassa tammikuun loppuun asti.

LM:n uutisen jälkeen puolustusministeriö aloitti tapauksen selvityksen. Selvityksen mukaan Lindberg on tehnyt yrityksensä perustamisilmoituksen kaupparekisteriin 9.1.2020. Patentti- ja rekisterihallitus on rekisteröinyt yhtiön kaupparekisteriin 16.1.2020.

– Karenssin loppumiseen oli enää kaksi viikkoa jäljellä. Yritys rekisteröitiin hämmästyttävän nopeasti, mitä Lindberg ei voinut ennakoida, sanoo Juusti.

Selvityksestä paljastuu, että ensimmäinen Lindbergin yrityksen asiakassuhde muodostui 28. helmikuuta, mutta tämä ei ollut Lockheed Martin.

Karenssisopimus edellyttää virkamieheltä kirjallista selvitysvelvollisuutta uuden yrityksen perustamisesta. Tätä ilmoitusta Lindberg ei tehnyt.

Juustin mukaan hän olisi välttynyt koko karenssiongelmalta kertomalla tammikuussa perustavansa konsulttiyrityksen. Lupa todennäköisesti olisi myönnetty.

Puolustusministeriö pitää sopimusrikkomusta vakavana ja Lindbergin laiminlyöntiä moitittavana.

Sakko olisi ollut vähäinen

Ministeriö ei kuitenkaan vaadi Lindbergiltä sopimussakkoa. Selvityksen mukaan liiketoimintaa yrityksellä ei ollut ennen tammikuun loppua.

Lindberg ei myöskään saanut euroakaan palkkaa entiseltä työnantajaltaan Puolustusvoimilta karenssiajalta. Sopimussakko määräytyisi karenssiajalta maksetun korvauksen mukaan, jota Lindberg siis ei saanut. Hänen sakkonsa olisi joka tapauksessa ollut Juustin arvion mukaan vähäinen.

Sakon puuttuminen ei Juustin mukaan vaikuta karenssijärjestelmän uskottavuuteen.’

– Hän sai moitteet. Tuli ilmi kiistaton karenssisopimusrikkomus. Jos katsoo Suomen julkista sanaa, ei tullut kovin positiivinen maine Lockheed Martinille, sanoo Juusti.

Kansliapäällikkö Juusti sanoo Lindbergin puolustukseksi, että hän allekirjoitti karenssisopimuksen komentajana 2019 vapaaehtoisesti. Tavallisesti se allekirjoitetaan nimityksen yhteydessä, mutta Lindbergin komentajakauden alussa karenssilakia ei ollut. Lindbergin ei siis olisi ollut pakko suostua karenssiin.

Liittyi Lockheed Martinille huhtikuussa

Lockheed Martin ilmoitti hävittäjähankkeen ohjelmajohtajalle Lauri Puraselle 14. huhtikuuta, että Suomalainen kenraalikonsultointi Oy liittyi heidän neuvonantajakseen.

Selvityksen mukaan Lindberg kertoi puolustusministeriölle 9. huhtikuuta, että hän valmistelee tätä sopimusta Lockheed Martinin kanssa. Hän ei kuitenkaan aikanaan kertonut yhtiönsä perustamisesta, koska ei pitänyt tietoa olennaisena.

Puolustusministeriö linjasi Lindbergin tapauksen jälkeen, että hävittäjäyritysten neuvonantajat eivät enää ole tervetulleita hankkeen virkamiesten ja hävittäjäyritysten välisiin neuvotteluihin. Neuvonantajien rooli neuvotteluissa on jo aiemminkin ollut vähäinen.

– Kokonaistilanne muuttui, kun Lindberg tuli sinne, Juusti viittaa hänen tietoihinsa hävittäjähankkeesta.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 23.4. klo 16.27 sekä klo 21.34.