Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Korean johtajan erikoisjuna havaittu rantakaupunki Wonsanissa – "Emme voi muuta kuin odottaa virallista tietoa"

Itä-Aasiaan perehtynyt tutkija varoo vetämästä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä Pohjois-Korean johtajan katoamisesta. Vielä ei ole aika jakaa valtaa uusiksi diktatuurissa.

Julkisuudesta kadonnut Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un saattaa oleskella rannikkokaupunki Wonsanissa, jossa Kimin perheellä on lomakohde. Tuorein arvio perustuu siihen, että diktaattorin erikoisjuna on havaittu alueelta otetuissa satelliittikuvissa.

Pohjois-Korean johtajan terveydentilaa on arvuuteltu ja arviot ovat olleet ristiriitaisia. Uutistoimisto Reuters kertoi lauantaina Kiinan lähettäneen usean lääkärin delegaation tutkimaan Kim Jong-unin terveyttä. Delegaatioon kuuluu myös kommunistisen puolueen korkea-arvoisia virkailijoita.

Spekulaatiot Kim Jong-unin terveydentilasta alkoivat 15. huhtikuuta, kun hän ei osallistunut isoisänsä, Pohjois-Korean perustajan Kim Il-sungin syntymäpäivän muistojuhlaan. Päivä on Pohjois-Korean tärkein pyhäpäivä.

Eteläkorealainen Daily NK -uutissivusto uutisoi aiemmin viikolla, että Kim Jong-un toipuu 12. huhtikuuta tehdystä sydänleikkauksesta.

Pohjois-Korean media on viimeksi raportoinut Kimin tekemisistä 11. huhtikuuta, jolloin diktaattorin kerrottiin johtaneen politbyroon kokousta.

”Kaikki näkevät, miten sairaalloisen oloinen hän on”

Itä-Aasian tutkija Antti Leppänen Turun yliopistosta muistuttaa, että luotettavan tiedon saaminen Pohjois-Korean johtajan terveydentilasta on lähes mahdotonta.

– Pohjois-Koreassa johtajan terveydentila ei kuulu muille eikä siitä yleensä tiedoteta. Kun tähän yhdistetään maahan kohdistuva yleinen mielenkiinto, tuloksena on epävarmuus. En pysty antamaan kovin suurta painoarvoa spekulaatioille.

Leppänen muistuttaa, että Jong-unin puuttuminen isoisänsä muistojuhlasta on voinut olla myös tietoinen ratkaisu.

– Kyse on voinut olla siitä, että on haluttu saada maailman huomio kiinnittymään häneen.

Selvää lienee kuitenkin se, ettei epäterveellisistä elämäntavoistaan tunnetun johtajan terveydentila ole paras mahdollinen.

– Kaikki näkevät, miten sairaalloisen oloinen hän on. Nyt emme voi muuta kuin odottaa virallista tietoa, Leppänen sanoo.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ainakaan torstaina uskonut, että Pohjois-Korean johtajalla olisi vakavia terveysongelmia. Trump on tavannut Kim Jong-unin kolmesti yrittäessään saada Pohjois-Korea luopumaan ydinaseohjelmastaan, joka uhkaa Yhdysvaltojen lisäksi Pohjois-Korean naapurimaita.

Katoamistemppuja aiemminkin

Kim Jong-unin terveydentila kiinnostaa, koska jos hän ei pystyisi hoitamaan tehtäviään, ei ole tiedossa, kuka ottaisi johtoonsa ydinasevaltion ja sen armeijan. Kim Jong-unilla uskotaan olevan lapsia, mutta heistä tiedetään hyvin vähän.

Yhtenä mahdollisuutena pidetään väliaikaishallintoa, joka toimisi siihen asti, että Kimin lapset ovat riittävän vanhoja nousemaan valtaan. Joissain arvioissa seuraavaksi johtajaksi on istutettu puolestaan Kimin pikkusiskoa Kim Yo-jongia, joka on kasvattanut vaikutusvaltaansa.

– Ei ole poissuljettua, että sisko nousisi jossain vaiheessa vallanperijäksi. Se voi kuitenkin olla vaikeaa, koska Pohjois-Korean yhteiskunta on patriarkaalinen ja vanhoillinen, Leppänen toteaa.

Kim Jong-un on ollut kateissa julkisuudelta aiemminkin. Vuonna 2014 hän katosi yli kuukaudeksi. Myös tuolloin katoamisen syyksi epäiltiin terveysongelmia. Kim palasi julkisuuteen kävelykepin avulla liikkuen.

Kim Jong-un peri asemansa isältään Kim Jong-ililtä vuonna 2011. Tämä puolestaan nousi valtaan isänsä Kim Il-sungin jälkeen vuonna 1994.