Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

“Olemme pohtineet, mikä on moraalisesti oikein” – Osa kuntosaleista toiminut koronasta huolimatta, osa valmistautuu avaamaan jälleen ovensa

Kuntosalit vetoavat asiakkaisiinsa virusvapaan treenaamisen puolesta. Joillakin saleilla kävijä saa käyttöönsä desinfiointipullon ja muita kriisiajan apuvälineitä.

Osa kuntosaleista on ollut auki asiakkaille myös koronapandemian aikana. Osa sulki ovensa, mutta poistaa nyt rajoituksia.

Pihlajalinnan omistama Forever Lite -kuntosaliketju tiedotti avaavansa salinsa jälleen vapun jälkeisenä maanantaina.

Alalla on toimijoita pienyrittäjistä pörssiyhtiöihin. SKY ry eli Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten toimialajärjestö tukee alan yrittäjiä.

Kuntosalit vetoavat asiakkaisiin yhteisen turvallisuuden varmistamiseksi saleilla.

Siivousta ja isompaakin desinfiointia

Easyfit ja kokonaan naisille suunnattu Ladyline kuuluvat Ab LL International Oy emoyhtiöön. Ketjun salit ovat olleet auki pandemian ajan.

– Olemme pohtineet, mikä on moraalisesti oikein. Salien sulkeminen kokonaan olisi johtanut taloudelliseen katastrofiin. Päätimme toimia SKY ry:n suosituksiin nojaten, emoyhtiön toimitusjohtaja Jyrki Hannula sanoo.

– Myös ulkopuoliset toimijat tekevät ketjun saleilla isompia desinfiointeja, joiden aikana tilat ovat hetken aikaa suljettuina, Hannula kertoo.

Jokaisella salilla on oma omistaja. Esimerkiksi Raision Easyfit on toiminut ketjun ohjeistuksen mukaan.

– Alussa pelko taloudellisesta tilanteesta oli hurja, kertoo Raision Easyfitin toinen omistaja Anu Nordblad.

– Pelkästään riskiryhmien sopimusten tauottaminen laskee liikevaihtoa, Hannula sanoo.

Ryhmäliikuntaan enintään kymmenen ihmistä

Kansainvälisesti toimiva Fitness24seven on pitänyt salinsa toiminnassa poikkeusaikana. Sormenjälkitunnistus on edelleen käytössä itsepalvelusaleille tunnistautumisessa.

– Ymmärrämme, että taudin tarttumistapa on ollut epäselvää myös asiantuntijoille. Seuraamme hallituksen määräyksiä. Ryhmäliikunnassa treenaajien määrä on rajoitettu kymmeneen henkeen ohjaaja mukaan luettuna. Olemme lisänneet jumppien väliin pidemmät tauot, jotta välineitä pystytään desinfioimaan tuntien välillä, kertoo Fitness24Sevenin maapäällikkö Anni Anttonen.

Ovensa kokonaan sulkeneet toimijat ovat alkaneet purkaa rajoituksia. Esimerkiksi Elixia on avannut ovensa.

– Emme ole saaneet lisätietoa siitä, että kuntosalien aukioloa oltaisiin jatkossakaan kieltämässä. Keskuksissamme tehdään lukuisia poikkeusajan toimenpiteitä, sanoo Elixian maajohtaja Jussi Raita.

Kertakäyttöiset hansikkaat kaupan päälle

Pihlajalinna-konserniin kuuluvat Forever Lite -salit aukeavat vapun jälkeen.

– Otamme jokaiseen tilaan enintään kymmenen asiakasta kerrallaan. Asiakkaille tarjotaan maksutta kertakäyttöhansikkaat ja desinfiointipullo, kertoo konsernin viestintäpäällikkö Taina Lehtomäki.

Alalla on runsaasti pieniä toimijoita ympäri Suomen, jotka eivät kuulu mihinkään ketjuun. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla välineitä on lainattu kotiin ilman lisämaksua.

– Haluamme antaa vastinetta rahalle ja olla avoimia viestinnässä. Salillemme pääsee treenaamaan, mutta salin tiloissa ryhmäliikuntatunnit on edelleen peruttu. Sympatia ja huoli ovat meidän pienempien yritysten puolella, sanoo Kuntokeskus Actilifen toiminnanjohtaja Annukka Savolainen.

Toimialajärjestö tukee saliyrittäjiä

Suurin osa saliyrittäjistä tekee päätökset itsenäisesti terveysviranomaisten suositusten perusteella. Omistusrakenteen hahmottaminen voi olla mutkikasta.

– Elixia kuuluu SATS Groupiin, joka on norjalainen pörssiyhtiö, jonka linjauksesta salit suljettiin myös Suomessa. Foreverclubit omistaa yksityinen sosiaali- ja terveydenhuollon tuottaja Pihlajalinna, joka linjasi salien sulkemisesta, kertoo SKY:n toiminnanjohtaja Riitta Hämäläinen-Bister.

SKY:llä ei ole valvonta- eikä direktio-oikeutta.

– Kunnioitan kaikkia yrittäjiä, jotka etsivät ratkaisuja selvitäkseen tässä vaikeassa tilanteessa. Alan toimijat ovat järjestäneet uskomattoman monipuolisia käytäntöjä puhtaanapidon ja turvavälien takaamiseksi, Hämäläinen-Bister sanoo.