Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liivijengi United Brotherhoodin jättikäräjät alkoivat, syytettyjä 38 – UB-pomona pidetylle Tero Holopaiselle luettiin syytteet muun muassa konepistooleista ja 27 kilon huume-erästä

Oikeudessa luetaan syytteet tänään UB:n pomona pidetylle Tero Holopaiselle ja kahdelle muulle vangittuna olevalle syytetylle. Poliisi otti Holopaisen ja 19 rikollisjengiin kytkeytyvää henkilöä kiinni viime syksyn valtavassa poliisioperaatiossa, jota valmisteltiin yli vuoden ajan.

Rikollisjengi United Brotherhoodin (UB) jättimäisen rikosvyyhdin käsittely alkoi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Oikeudenkäynnissä on syytettynä kaikkiaan 38 UB-jengiin kytkeytyvää henkilöä. Tänään käräjäoikeudessa luetaan syytteet UB:n johtajaksi epäillylle porvoolaiselle Tero Holopaiselle ja kahdelle muulle vangittuna olevalle syytetylle.

Pääsyytettynä vyyhdissä olevalle Holopaiselle syyttäjä vaatii rangaistusta muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä ampuma-aserikoksista, törkeistä kätkemisrikoksista, törkeästä rahanpesusta ja törkeästä ryöstöstä.

Syyttäjän mukaan Holopainen on pitänyt hallussaan muun muassa useita konepistooleja, joita pidetään erityisen vaarallisina aseina sarjatuliominaisuuden vuoksi.

Suurimmassa huumesyytteessä Holopainen on syyttäjän mukaan myynyt ja levittänyt 27 kiloa amfetamiinia. Holopainen on käyttänyt UB:n hierarkiassa alempana olevia henkilöitä huumeiden levittämiseen, syyttäjä sanoo.

Muiden 37 syytetyn kohdalla syytteet koskevat pääosin törkeitä huumausainerikoksia, tärkeitä ampuma-aserikoksia, ryöstöjä, kiristyksiä sekä törkeää rahanpesua. Näiden syytteiden joukossa on myös viime elokuussa Riihimäen vankilan vartijaan Vantaalla kohdistettu pahoinpitely.

Holopainen ei ole syytettynä virkamiehen pahoinpitelyyn liittyvässä haarassa.

Käsittely lykkääntyi aiemmin koronan vuoksi

Jutun käsittelyn piti alkaa jo maaliskuun lopussa, mutta oikeus päätyi vastaajien pyynnöstä siirtämään käsittelyä koronavirustilanteen takia. Nyt juttua on tarkoitus istua lokakuun alkupuolelle saakka, ja sille on varattu 50 istuntopäivää.

Istunnot järjestetään nyt porrastetusti niin, että paikalla on kerrallaan pieni joukko ihmisiä.

Oikeudenkäyntiä istutaan Vantaan vankilassa. Yleisö ja tiedotusvälineet seuraavat sitä videoyhteyden kautta Vantaan käräjäoikeuden tiloissa.

Poliisi iski UB:tä vastaan jättioperaatiossa

Poliisi otti Holopaisen ja 19 muuta vyyhdissä syytettynä olevaa henkilöä kiinni viime syksynä suuroperaatiossa, jota poliisi oli valmistellut yli vuoden ajan.

UB on poliisin mukaan “Suomen vahingollisin” rikollisjärjestö.

Poliisi vaatii erillisessä oikeudenkäynnissä järjestön lakkauttamista. Ennen kuin lakkauttamisoikeudenkäyntiä alettiin istua tammikuussa, United Brotherhood ja sen alajärjestö Bad Union (BU) ilmoittivat itse lakkauttavansa itsensä.

Lakkauttamiskannetta ajavan poliisihallituksen mukaan jengien oma lopettamisilmoitus ei vaikuta vaatimukseen lakkauttamisesta.

UB-johtohahmo yllytti väkivaltaan

Etelä-Suomen syytäjävirasto kertoo, että yhtä UB-jengin johtohahmoista vaaditaan vastuuseen yllytyksestä virkamiehen pahoinpitelyyn ja väkivaltaiseen vastustamiseen. Lisäksi Lännen Media on tutustunut viranomaisasiakirjoihin, jotka antavat tarkemman kuvan pahoinpitelyn kulusta.

Keskusrikospoliisi vahvisti jo maaliskuussa LM:n tiedot.

Epäilemme, että eräs jengiin kuuluva henkilö myötävaikutti toiminnallaan vanginvartijan pahoinpitelyyn, sanoi tutkinnanjohtaja Kimmo Sainio keskusrikospoliisista (Krp).

Viranomaisasiakirjojen mukaan Riihimäen vankilan vartijaan viime elokuussa kohdistuneen väkivallan motiivina oli kosto siitä, että uhri työskentelee vanginvartijana. Viranomainen katsoo, että pahoinpitely tehtiin kaikkien vankilassa olevien UB:n jäsenten hyödyksi.

Poliisi pääsi vanginvartijan pahoinpitelyyn liittyvän käskyketjun jäljille huumerikoksen tutkinnan yhteydessä tehdyn puhelinkuuntelun avulla.

Lain mukaan käräjäoikeuden on vielä ratkaistava, antaako se luvan käyttää kuuntelussa saatua todistusaineistoa myös pahoinpitelysyytteiden tukena. Oikeuden lupaa tarvitaan, sillä poliisilla oli oikeus kuunteluun vain huumerikoksen tutkimiseksi.

Jos oikeus ei hyväksy ylimääräisen tiedon hyödyntämistä todistusaineistona, näyttö vanginvartijan pahoinpitelyjutussa saattaa jäädä liian ohueksi, jotta tuomitsemiskynnys ylittyisi.

Ruotsalaispoliisit keskeyttivät

Viranomaisasiakirjojen mukaan vanginvartijan kimppuun hyökkäsi kaksi UB-jengin täysjäsentä.

He törmäsivät sattumalta uhriin Vantaalla elokuisena sunnuntai-iltapäivänä, jolloin toinen heistä soitti yhdelle jengin johtajakolmikon jäsenelle. Soittaja kertoi haluavansa pahoinpidellä vanginvartijaksi tunnistamansa miehen, mutta epäröi tekoon ryhtymistä.

Jengin johtaja kannusti jengihierarkiassa alempana olevia jengiläisiä usean otteeseen käyttämään tilaisuuden hyväksi, koska ”vastaavaa tilannetta ei tule koskaan vastaan”.

Jengijohtajan yllyttämänä UB-jengin punamustaan tunnusväriin pukeutuneet miehet kävivät vartijan kimppuun. Kaadettuaan uhrin maahan he jatkoivat tämän potkimista ja lyömistä.

Pahoinpitely keskeytyi, kun sattumalta paikalla olleet kaksi ruotsalaista poliisia taltuttivat hyökkääjät.

Uhri sai pahoinpitelyssä ruhjeita eri puolille kehoa

Viimeisen vuoden aikana väkivallan kohteeksi on joutunut 13 vartijaa. Tuorein väkivallanteko tapahtui kaksi viikkoa sitten Riihimäen vankilassa ja LM:n tietojen mukaan teon taustalla oli UB.

Krp on määritellyt UB:n Suomen vaarallisimmaksi rikollisjärjestöksi.

Poliisihallitus vaatii jengin lakkauttamista. Lakkauttamisasian käsittelyn oli tarkoitus alkaa oikeudessa huhtikuussa, mutta sen käsittelyä on siirretty koronatilanteen takia.