Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump uhkasi mielenosoittajia armeijalla – New Yorkissa ulkonaliikkumiskielto alkaa jo iltakahdeksalta

Osa rauhanomaisista protesteista on yltynyt väkivaltaiseksi mellakoinniksi joka ilta eri puolilla maata. Kymmenissä kaupungeissa on voimassa ulkonaliikkumiskielto öisin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaa lähettää armeijan hillitsemään mielenosoituksia eri puolilla maata.

Osa rauhanomaisista protesteista on yltynyt väkivaltaiseksi mellakoinniksi joka ilta. Maanantaina Los Angelesissa sytytettiin kauppakeskus tuleen ja kauppoja ryösteltiin. Myös muun muassa New Yorkissa ryöstelijät iskivät kauppoihin. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Lisäksi Missourissa neljä poliisia haavoittui luodeista yhteenotossa mielenosoittajaryhmän ja poliisien kesken myöhään maanantaina paikallista aikaa.

Poliisin mukaan loukkaantuneiden vammat eivät ole henkeä uhkaavia.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kymmenissä kaupungeissa eri puolilla maata on voimassa ulkonaliikkumiskielto öisin. New Yorkin pormestari Bill de Blasio sanoi, että tiistai-iltana liikkumiskielto alkaa kaupungissa jo kello 20.

Mielenosoitukset alkoivat viime viikon alussa, jolloin poliisi surmasi pidätystilanteessa mustan amerikkalaisen George Floydin Minneapolisissa. Poliisi Derek Chauvin painoi polvellaan Floydin niskaa yli kahdeksan minuutin ajan, minkä jälkeen Floyd ei enää liikkunut ja tuntia myöhemmin hänet todettiin kuolleeksi. Floydin pidätys ja kuolema videoitiin.

Chauvinia vastaan on nostettu syyte kuolemantuottamuksesta ja taposta.

Poliisiväkivalta etenkin mustia ja muita vähemmistöjä kohtaan on järkyttänyt Yhdysvalloissa jo usean vuosikymmenen ajan.

Monissa kaupungeissa ei ole nähty tällaisia mellakoita sitten vuoden 1968, jolloin Martin Luther King Jr murhattiin.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Trump poseerasi kirkossa

Trum piti maanantaina tiedotustilaisuuden Valkoisessa talossa.

– Pormestareiden ja kuvernöörien täytyy lähettää kaduille ylivoimaiset lainvalvontajoukot, jotta väkivalta saadaan tukahdutettua. Jos kaupunki tai osavaltio ei ryhdy riittäviin toimiin asukkaidensa hengen ja omaisuuden suojelemiseksi, panen Yhdysvaltain armeijan liikkeelle ja ratkaisen heidän puolestaan ongelman nopeasti, Trump sanoi Reutersin mukaan.

Tiedotustilaisuuden jälkeen Trump käveli läheiseen St. Johnin episkopaalisen kirkkoon. Jotta Trump pystyi tekemään kävelynsä, poliisi hajotti paikalla olleet mielenosoittajat kyynelkaasulla.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kirkossa media pystyi ottamaan kuvia hänestä, hänen tyttärestään Ivanka Trumpista ja Yhdysvaltain oikeusministeristä William Barrista. Donald Trump piti raamattua käsissään.

Historiallisen kirkon käyttämistä presidentin tilaisuuden näyttämönä arvosteltiin.

– Hän käytti kirkkorakennusta ja pyhää raamattua puoluepoliittisiin tarkoituksiin, tviittasi piispa Michale Curry episkopaalisen kirkon Washingtonin hiippakunnasta.