Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etsitkö eduskuntavaaliehdokasta? Tästä pääset Forssan Lehden vaalikoneeseen

Mika Lintilä: Kulmunin erosta ei mitään ennakkotietoa, puolue kuuli vasta juuri ennen ilmoitusta – "Tilanne eskaloitui ja kriisiytyi äkkiä"

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan Katri Kulmunilla on puolueen täysi tuki takanaan.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) eropäätös oli täysi yllätys ja sataprosenttisesti hänen oma päätöksensä, vakuuttaa puoluetoveri ja elinkeinoministeri Mika Lintilä.

– Tällaisesta ei ollut mitään ennakkotietoa. Yllättävää oli se, että tilanne eskaloitui aika äkkiä ja kriisiytyi, ja että puheenjohtaja Kulmuni päätyi sitten tähän erittäin kovaan henkilökohtaiseen ratkaisuun, Lintilä sanoo.

Puolueelle Kulmuni kertoi päätöksestään Lintilän mukaan vasta juuri ennen tiedotustilaisuuttaan. Keskustalaiset eivät ole ehtineet puhua keskenään Kulmunin päätöksestä, Lintilä kertoo.

– Tiedotustilaisuudesta on vasta tunti aikaa, ei tässä ole ehditty vielä keskustella asiasta.

Kulmuni kertoi eduskunnassa eroavansa valtiovarainministerin tehtävästä, mutta jatkavansa puolueen puheenjohtajana. Kulmuni sanoi eroavansa viestintäkoulutuksesta nousseen kohun vuoksi.

– Yhteiskunnallisissa tehtävissä täytyy kantaa yhteiskunnallista kokonaisvastuuta. Minun on kannettava poliittinen vastuu asiassa vaikka en olekaan tiennyt kaikista kokonaisuuteen liittyvistä hankinnoista, enkä ole niitä tilannut tai hankkinut, Kulmuni sanoi eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Kulmunin ympärillä on vellonut kohu sen jälkeen, kun Suomen Kuvalehti kertoi tiistaina, että Kulmuni on laskuttanut konsulttiyritykseltä hankkimansa esiintymiskoulutukset valtiovarainministeriöltä sekä työ- ja elinkeinoministeriöltä.

”Voisi aiheutua puolueelle epäedulliseksi”

Lintilä ei halua arvioida sitä, oliko eroaminen ministerintehtävästä välttämätöntä viestintäkoulutuskohun vuoksi.

– Tämä on hänen henkilökohtainen päätöksensä. Hän tulkitsi, että tilanne voisi aiheutua puolueelle epäedulliseksi ja päätti kantaa henkilökohtaisesti vastuuta, mistä arvostan häntä erittäin paljon, Lintilä sanoo.

Muilta puolueilta ei Lintilän mukaan ole tullut minkäänlaista painetta Kulmunin eroon.

Lintilä sanoo, että Kulmuni voi “ilman muuta” jatkaa keskustan puheenjohtajana puoluekokoukseen asti. Puoluekokous pidetään syyskuun alussa.

– Kulmunilla on puolueen puheenjohtajana puolueen täysi luotto takanaan, Lintilä sanoo.

Onko edessä laajempaa ministerirulettia?

– En tiedä, saa nähdä. Meillä on puolueessa selkeää, että eduskuntaryhmä ja puoluehallitus tekee nimitykset.