Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi-Seelanti sai kitkettyä koronaviruksen – pääministeri Jacinda Ardern pani tanssiksi kuultuaan, että covid-19 -sairastuneita ei enää ole

Maa purkaa koronapandemian vuoksi määrätyt rajoitukset, mutta rajat pysyvät kiinni.

Uudessa-Seelannissa ei ole enää koronavirusta. Pääministeri Jacinda Ardern sanoi maan luopuvan maanantaina keskiyöllä kaikista pandemian vuoksi määrätyistä rajoituksista, kertoivat Reuters ja New Zealand Herald. Rajakontrolli kuitenkin jatkuu.

Pääministeri Ardern piti tiedotustilaisuuden maanantaina sen jälkeen, kun terveysviranomaiset ilmoittivat, ettei Uudessa-Seelannissa ole enää yhtään covid-19-tautiin sairastunutta, jolla sairaus olisi aktiivivaiheesssa.

Uutinen oli saanut pääministerin tanssimaan ilosta.

– Neve (kohta 2-vuotias tytär) liittyi mukaan, vaikka hänellä ei ollut hajuakaan, miksi tanssin ympäri aulaa, Ardern kertoi lehden mukaan.

Kansallisen valmiustilan laskeminen kakkostasolta ykköstasolle tarkoittaa, että julkiset ja yksityiset tilaisuudet, palvelusektori ja julkinen liikenne saavat palata normaaliksi.

– Lentokoneisiin ja busseihin voidaan päästää matkustajia ja kahvilat saavat lisätä pöytiä, Ardern sanoi.

Strategiana viruksen hävittäminen

Noin viiden miljoonan asukkaan saarivaltio on ensimmäinen maa, joka pystyy luopumaan rajoitustoimista näin nopeasti. Koronaviruspandemia on yhä leviämisvaiheessa Brasiliassa, Britanniassa, Intiassa ja Yhdysvalloissa.

Ensimmäiset sairastumiset havaittiin maassa helmikuun lopussa. Uuden-Seelannin strategia on ollut kitkeä virus kokonaan, ei ainoastaan hillitä sen leviämistä.

Sekä Ardern että maan terveysministeriö muistuttivat siitä, että tilanne ei tarkoita, että virusta ei enää ilmaantuisi.

– Sairastuneita voi vielä tulla, Ardern sanoi.

Terveysministeriön mukaan viruksen hävittäminen ei tarkoita sitä, että siitä päästäisiin eroon kokonaan, vaan sitä, että tartuntaketjut saadaan katkaistua.

Maahantulokontrolli jatkuu

Uusi-Seelanti on kolmeen kuukauteen ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa maassa ei ole yhtään covid-19-sairastunutta, jolla tauti olisi aktiivivaiheessa.

Siitä halutaan pitää kiinni jatkamalla tiukentunutta maahantulokontrollia.

Uuteen-Seelantiin voivat matkustaa vain sen kansalaiset ja oleskeluluvan haltijat. He joutuvat kahden viikon karanteeniin, jonka aikana heidät testataan kahdesti koronaviruksen varalta.

Uudessa-Seelannissa on todettu 1 154 sairastunutta. 22 ihmistä on kuollut.