Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amerikkalaistutkimus: Koronavirus saattoi levitä Kiinassa jo viime vuoden elokuussa

Wuhanin sairaaloissa kävijämäärät kasvoivat useita kuukausia ennen kuin viranomaiset kertoivat uudentyyppisestä viruksesta.

Koronavirus saattoi levitä Kiinassa jo viime vuoden elokuussa, käy ilmi Harvard Medical Schoolin tutkimuksesta. Asiasta kertoi CNN.

Satelliittikuvissa Wuhanin sairaaloiden pysäköintialueista näkyy, että kesän lopulla ja syksyllä 2019 autoja oli huomattavasti enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lisäksi kiinalaiseen Baidu-hakukoneeseen syötettiin samalla ajanjaksolla runsaasti infektiotauteihin liittyviä hakusanoja.

Tutkimusta ei ole vertaisarvioitu.

Kiina varoitti Maailman terveysjärjestö WHO:ta epätavanomaisesta viruksesta ja sen aiheuttamasta keuhkokuumeesta 11 miljoonan asukkaan Wuhanissa ensimmäisen kerran 31. joulukuuta 2019.

Autojen määrässä selvä kasvu

Autojen määrä viiden sairaalan pysäköintialueella Wuhanissa alkoi tutkijoiden mukaan kasvaa tasaisesti viime elokuussa ja oli huipussaan joulukuussa.

Lokakuussa 2018 Wuhanin suurimman Tianyou nimisen sairaalan parkkialueella oli 171 autoa. Vuotta myöhemmin autoja oli 285, 67 prosenttiyksikköä enemmän. Muissa sairaaloissa autojen määrä lisääntyi enimmillään 90 prosenttiyksikköä.

Samaan aikaan, kun autoja havaittiin sairaaloiden edustoilla eniten, Baidu-hakukoneeseen tehtiin enemmän hakuja sanoilla ripuli ja yskä.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun vatsaoireisiin liittyvillä sanoilla tehtiin niin paljon hakuja. Nyt tiedämme, että covid-19-tautiin liittyy olennaisesti vatsaoireilua. Suurella osalla Wuhanissa sairaiksi todetuista ihmisistä oli ollut ripuli, sanoi tutkimusryhmää johtanut John Brownstein Bostonin lastensairaalasta.

”Jotain oli tapahtumassa”

Myös tiedustelupalvelut käyttävät vastaavaa datavertailua hengitystiesairauden valvomiseen.

– Sairaaloiden pysäköintialueiden muuttuvat automäärät voivat olla merkki siitä, että väestölle tapahtuu jotakin. Vuosia sitten Latinalaisessa Amerikassa havaittiin, että sairaaloiden liikenne kasvoi flunssakaudella. Flunssan pystyi ennakoimaan tarkkailemalla pysäköintialueita, Brownstein sanoi.

Tutkijoiden mukaan pandemian ensimmäiset merkit jäävät helposti huomaamatta.

– Emme voi olla varmoja siitä, mikä aiheutti havaintomme, mutta ne ovat merkki siitä että jotain oli tapahtumassa jo ennen kuin viranomaiset kertoivat asiasta, Brownstein sanoi.