Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin oli toivonut Vanhasesta pääministerin sijaista: "Selkeyttää tilannetta, että hän edustaa keskustaa viisikossa hallituksen asioissa"

Vanhanen pyörsi maanantaiset puheensa ja kertoi ryhtyvänsä pääministerin sijaiseksi ja keskustan ministeriryhmän vetäjäksi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallituksen tilannetta selkeyttää, että valtiovarainministeriksi tiistaina nimitetty Matti Vanhanen (kesk.) edustaa keskustaa viisikossa hallituksen asioissa.

– Hallituksen iltakoulussa on mahdollista käsitellä isoja strategisia kokonaisuuksia. Iltakouluihin osallistuvat ministereiden lisäksi myös puolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat, Marin tviittasi.

Aiemmin aamulla Marin sanoi, että hallitusryhmien puheenjohtajien viisikon kokousten luonne muuttuu, jos eronnut valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni osallistuu viisikon kokouksiin. Asioita voidaan silloin käsitellä vain yleisellä tasolla.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi vähän sen jälkeen, että valtiovarainministeriksi tiistaiaamuna nimitetty Matti Vanhanen (kesk.) on keskustan edustaja viisikossa. Kulmuni edustaa Lintilän mukaan keskustaa viisikossa, jos kyse on puolueiden välisistä strategisista kokouksista.

Pääministeri Marin kertoi esittäneensä Vanhaselle toivomuksen, että tästä tulisi pääministerin sijainen. Vanhanen sanoi maanantaina, ettei aio pyrkiä pääministerin sijaiseksi eikä viisikon jäseneksi.

Tiistaina Vanhanen pyörsi kantansa ja sanoi ryhtyvänsä pääministerin sijaiseksi ja keskustan ministeriryhmän vetäjäksi.

Marin: Nyt ei ole aika sopeuttaa

Eronnut valtiovarainministeri Katri Kulmuni sanoi maanantaina, että syksyllä käsittelyyn tulee talouden sopeutustoimia, kuten eläkeiän nosto ja työttömyysturvan joustavoittaminen vastaamaan kulloistakin suhdannetta. Myös Vanhanen on kiirehtinyt sopeutustoimia.

Pääministeri Marin sanoi, että nyt ei ole aika sopeuttaa, vaan aika elvyttää, jotta koronakriisistä selvitään mahdollisimman pienin vaurioin.

– Rakenteellisia asioita tulemme käymään läpi ja arvioimaan hallitusohjelmaa. Mutta sopeutustoimien aika, jos ja kun hallitus näistä keskustelee, se keskustelun paikka on vasta myöhemmin.

Marinin mukaan rakenteelliset uudistukset eivät ole suhdannetoimia.

– Sopeutustoimien aika on vasta siinä vaiheessa, kun taloudellinen tilanne ei ole enää nykyisen kaltainen.

Hän ei ottanut kantaa mihinkään yksittäiseen talouden sopeutustoimeen.

– Emme ole keskustelleet niistä enkä ajattele niin, että yksittäiset puolueet niitä määrittävät. Näistä kysymyksistä sovitaan hallituksen kesken yhdessä, En lähde tässä vaiheessa sulkemaan mitään yksittäistä toimea pois enkä listaamaan mitään yksittäisiä toimia.

Eroon valmiuslailla säädetyistä asetuksista

Hallitus kokoontui aamukymmeneltä neuvottelemaan, mitä lakea pitäisi muuttaa, jotta koronan mahdollisen toisen aallon aikana ei enää tarvittaisi poikkeusolojen aikana käytettyä valmiuslakia.

– Tavoitteena pitää olla, että valmiuslain asetuksista luovutaan heti, kun välttämättömyyden edellytykset eivät enää täyty. Kesäkuun puolivälissä voimme tätä arviota tehdä, kun näemme, mitä uusimpien rajoitusten purku on vaikuttanut epidemiatilanteeseen, Marin sanoi.

EDIT: Jutun kärkeä päivitetty Marinin tviittaamilla tiedoilla kello 11.40