Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma: Vastentahtoinen Vanhanen ja vallan ytimessä roikkuva Kulmuni – Puheenjohtajalla on kiire profiloitua ennen puoluekokousta

Valtiovarainministerin vaihtuminen loi julkisuuteen omituisen kuvan tilanteesta, jossa väistyvä haluaa pitää kiinni vallan rippeistä ja uusi kertoo suostuneensa tilalle vasta maaniteltuna. Katri Kulmunilla on kiire profiloitua, sillä puheenjohtajuus on katkolla syksyllä. Tästä kertovat yllättävä eläkeavaus ja halu jatkaa viisikossa, arvioi Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.´

Vanhasessa vara parempi. Mukaeltu sanonta tuli mieleen keskustan mietteistä politiikan kiihkeällä viime viikolla.

Puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni pudotti lyhyen varoitusajan uutispommin perjantaina kertomalla eroavansa valtiovarainministerin tehtävästä. Syyksi Kulmuni kertoi kompuroinnin esiintymisvalmennuksen hankkimisessa. Se oli syönyt poliitikon tärkeimmän pääoman eli luottamuksen.

Painetta päätökselle antoi puolueen kannatus. Vastavalittu puheenjohtaja linjasi viime syksyn puoluekokouksessa, että keskustan on oltava 20 prosentin puolue, mutta juuri nyt näköpiirissä on pikemminkin tippuminen alle kriittisen 10 prosentin rajan.

Kulmunin kerrottua erostaan katseet kääntyivät puhemies, ex-pääministeri Matti Vanhaseen, joka vielä Ylen tv-haastattelussa kiisti olevansa käytettävissä. Pää kääntyi, ainakin virallisen version mukaan, vasta sunnuntaina.

Vallanvaihto on maalannut omituisen kuvan tilanteesta, jossa väistyvä rahaministeri haluaa pysyä tiukasti vallan sisäpiirissä ja uusi on tarttunut vallankahvaan lähes pakotettuna. Vanhanen kertoi yrittäneensä kieltäytyä myös pääministerin sijaisena toimimisesta, mutta hävinneensä kamppailun itsensä kanssa toistamiseen.

Velvollisuudentunto vei taas voiton, ja konkari huomasi lupautuneensa tarvittaessa Sanna Marinin (sd.) tuuraajaksi. Myös Marin oli toivonut Vanhasesta sijaistaan. Joidenkin arvioiden mukaan ministeripesti ei tosin olisi Vanhaselle vain velvollisuuskysymys, vaan intoa olisi enemmän kuin tämä on halunnut viestittää.

Kulmuni ei puolestaan ole peitellyt haluaan olla siellä, missä päätöksiä linjataan. Kulmuni kertoi haluavansa jatkaa niin sanotussa viisikossa, jossa avainministerit käyvät epävirallisia keskusteluja. Nopeasti kävi selväksi, että viisikkoon ei ole asiaa, jos ei ole valtioneuvoston jäsen.

Halu pysyä päivänpolitiikan ytimessä on ymmärrettävä sitä taustaa vasten, että Kulmuni kertoi perjantaina halustaan jatkaa puheenjohtajana myös syksyn puoluekokouksen jälkeen. Jatko uhkaa jäädä haaveeksi varsinkin, jos vankat spekulaatiot vanhempainvapaalla olevan tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon ilmoittautumisesta ehdokkaaksi toteutuvat.

Ministerinä ollessaan Kulmuni ei lausunnoillaan juuri hätkähdyttänyt. Toisin oli heti eron jälkeen. Maanantain tiedotustilaisuudessa kuultu ja puolue- ja työmarkkinakentän yllättänyt avaus eläkeiän nostamisesta voi kertoa siitä, että paine profiloitua on nyt kova.

jussi.orell@lannenmedia.fi