Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koululaiset ekaluokkalaisista yhdeksäsluokkalaisiin pääsevät lähivuosina harrastamaan maksuttomasti koulupäivän yhteydessä – Esitys Suomen mallista luovutettiin ministerille

Ajatus Suomen malliin syntyi Islannista, mutta siitä suunnitellaan suomalainen versio.

Suomen koululaiset ekaluokkalaisesta yhdeksäsluokkalaiseen saavat lähivuosina harrastaa maksuttomasti koulupäivän aikana. Pääosin harrastukset olisivat ennen tai jälkeen koulupäivän.

Tätä kutsutaan Suomen malliksi, josta tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) vastaanotti perjantaina esityksen valmisteluryhmältä. Valmisteluryhmän puheenjohtajana toimi valtiosihteeri Tuomo Puumala.

Tarkoitus on parantaa lasten ja nuorten hyvinvointia ja mahdollistaa harrastaminen niillekin lapsille ja nuorille, joilla ei ole ennestään harrastuksia.

Kunnat voivat hakea rahoitusta yksin tai yhdessä

Täksi vuodeksi hallitus esitti Suomen mallin pilottikokeiluihin 10 miljoonaa euroa. Ensi vuodesta eteenpäin rahoitusta myönnetään vuosittain 14,5 miljoonaa euroa.

Yksittäiset kunnat tai kunnat yhdessä voivat hakea rahoitusta Suomen mallin toteuttamiseen heidän omassa kunnassaan.

Tavoitteena on, että Suomen mallista tulisi pysyvä toimintatapa.

Nuoret saavat kertoa, mitä he haluavat harrastaa

Kunnissa pitää järjestää lapsille ja nuorille kuulemistilaisuuksia, niin että he saavat itse kertoa, mitkä harrastukset heitä kiinnostavat. Opetus- ja kulttuuriministeriö kerää tietopankin hyvistä käytännöistä eri kunnista.

Harrastustoiminnan järjestämisessä kunnat tekevät yhteistyötä paikallisten järjestöjen ja seurojen kanssa. Harrastustoimintaa voivat järjestää niin urheiluseurat, kulttuuritoimijat, eri järjestöt, ohjaajat tai vaikka opettajat. Nuoret voivat harrastaa myös omaehtoisesti valvotussa ympäristössä.

Ongelmien ehkäisyä

Ajatus Suomen mallista saatiin Islannin mallista. Tosin Suomen mallissa otettiin Islannista vain koulupäivän yhteydessä tarjottava harrastustoiminta.

Islannissa malli sai alkunsa siitä, kun nuorten päihteidenkäyttöä haluttiin vähentää ja ehkäistä ongelmia. Islannissa nuoret käyttävätkin päihteitä vähemmän kuin 1990-luvun lopulla, jolloin ongelmaan havahduttiin. Silloin islantilaiset nuoret joivat enemmän kuin ikätoverinsa muualla Euroopassa. Islannissa malliin onkin kuulunut muun muassa yhteiset kotiintuloajat nuorille.