Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perustuslakivaliokunta puoltaa suostumusta asettaa kansanedustaja Mäenpää syytteeseen tämän eduskunnassa pitämästä vieraslajipuheesta

Valiokunta teki ratkaisunsa äänin 12–5.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti keskiviikkona esittää, että eduskunta antaa suostumuksensa kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) asettamiseen syytteeseen tämän eduskunnassa pitämästä puheesta. Siinä Mäenpää rinnasti turvapaikanhakijat vieraslajeihin.

Valiokunta teki ratkaisunsa äänin 12–5. Päätökseen liittyy vastalause, jonka mukaan syytelupaa ei pitäisi puoltaa.

Valiokunnan päätös oli historiallinen, sillä vastaavaa asiaa ei ole tullut koskaan aiemmin eduskunnan käsittelyyn nykyisen, vuonna 2000 voimaan tullee perustuslain aikana.

Perustuslaki takaa kansanedustajalle laajan puheoikeuden eduskunnassa. Lain mukaan kansanedustajan saa asettaa syytteeseen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden takia vain, jos viisi kuudesosaa kansanedustajista antaa siihen suostumuksen.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pyysi tammikuussa eduskunnalta suostumista asettaa Mäenpää syytteeseen tämän eduskunnassa pitämän puheenvuoron perusteella.

Mäenpää käsitteli viime vuoden kesäkuussa eduskunnassa pitämässään puheenvuorossa ensin turvapaikanhakijoita. Puheenvuoronsa päätteeksi hän sanoi, että hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus, jonka mukaan vieraslajien torjuntaa tehostetaan.

– Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa, hän sanoi.

Mäenpään puheenvuorosta tehtiin neljä rikosilmoitusta. Poliisi totesi esitutkinnan tehtyään, että on syytä epäillä Mäenpään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan ja toimitti asian syyttäjälle. Mäenpää on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Lupaa haettiin aluksi ”sammutetuin lyhdyin”

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen totesi syytelupapyynnössään, että vaikka eduskunta antaisikin suostumuksen syytteen nostoon, se ei vielä tarkoita sitä, että hän asettaisi Mäenpään syytteeseen. Tämä herätti kysymyksen siitä, miksi valtakunnansyyttäjä hakee eduskunnalta syytelupaa siinäkin tapauksessa, että hän jättäisi syytteen nostamatta.

Perustuslakivaliokunta linjasi helmikuussa, että se haluaa valtakunnansyyttäjän ilmoittavan etukäteen, aikooko hän syyttää Mäenpäätä, jos saa eduskunnalta syyteluvan. Hän ilmoitti aikovansa syyttää.

Syytelupaa ei ole tulossa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi jo viime kesänä, että puolueen kansanedustajat tulevat estämään valtakunnansyyttäjän hakeman syyteluvan myöntämisen.

Puolueen kansanedustajien määrä riittää siihen. Perussuomalaisilla on nyt eduskuntaryhmässään 38 kansanedustajaa.

Perustuslakivaliokunta antaa kannanottonsa syytelupapyyntöön mietintönä eduskunnan täysistunnolle. Täysistunto äänestää sen jälkeen syyteluvasta.

Jos syytelupaa ei tule, valtakunnansyyttäjä Toiviainen on kertonut tekevänsä päätöksen syyttämättä jättämisestä syyteoikeuden puuttumisen perusteella.