Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma: PS:n vieraslajipuhujan tapaus jakaa kokoomusta – uskaltaako puolueen eduskuntaryhmä antaa kansanedustajilleen vapaat kädet?

Kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) syyttämislupaa perustuslakivaliokunnassa vastustaneet kokoomuksen edustajat kuuluvat puolueen arvokonservatiivisiipeen. Täysistunnon äänestys uhkaa nostaa esiin kokoomuksen sisäiset jakolinjat, kirjoittaa toimittaja Aki Taponen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää ei saa syytettä siitä, että hän vuosi sitten eduskuntapuheenvuorossa rinnasti turvapaikanhakijat vieraslajeihin.

Kun valtakunnansyyttäjän hakemasta syyttämisluvasta äänestetään ensi perjantaina eduskunnan täysistunnossa, perussuomalaisten kansanedustajat pystyvät yksin määrävähemmistöllään estämään sen hyväksymisen.

Kokoomusta kysymys syyttämisluvasta jakaa. Perustuslakivaliokunnassa Wille Rydman (kok.) ja Heikki Vestman (kok.) äänestivät perussuomalaisten edustajien rintamassa sen puolesta, ettei lupaa esitettäisi.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) sen sijaan äänesti enemmistön mukana syyttämisluvan myöntämisen puolesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän vetäjä Kai Mykkänen antoivat kommenteissaan ymmärtää olevansa samoilla linjoilla puolueen varapuheenjohtajana toimivan Häkkäsen kanssa.

Sen sijaan siitä, antaako kokoomus kansanedustajiensa äänestää syyttämisluvasta oman harkintansa mukaan vai tekeekö se asiasta ryhmäpäätöksen, ei saatu vielä tietoa.

Äänestys paljastaisi kokoomusryhmän jakolinjan

Ongelmana on se, että täysistunnon äänestys uhkaa nostaa esiin jakolinjat kokoomuksen arvokonservatiivisiiven ja liberaalisiiven välillä.

Rydman ja Vestman kuuluvat ryhmän arvokonservatiiveihin. Rydman nostatti jopa pienen kohun todetessaan viime talvena HS:n haastattelussa, että kokoomus teki virheen näyttäessään perussuomalaisille ovea Juha Sipilän (kesk.) hallituksesta vuonna 2017. Rydman ehdotti, että kokoomuksen on korjattava välinsä perussuomalaisiin ja avattava mahdollisuus tulevalle hallitusyhteistyölle.

Tulevasta hallitusyhteistyöstä ei Mäenpään tapauksessa äänestetä, mutta jotakin kokoomuksen kansanedustajien tämänhetkisestä suhtautumisesta perussuomalaisiin äänestys tulee kertomaan. Näin siinä tapauksessa, jos kokoomuslaiset saavat äänestää omantuntonsa mukaan eikä ryhmäpäätös vaadi heitä äänestämään syyttämisluvan puolesta tai tyhjää.

Kristillisdemokraateilta tukea perussuomalaisille

Varmaa tukea perussuomalaisille on äänestyksessä luvassa ainakin kristillisdemokraattien suunnalta.

– Eduskuntakeskustelussa monesti tapahtuu epäasiallisuuksia, mutta kynnys niiden viemisestä käräjäsaleihin pitäisi olla todella korkealla, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen (kd.) sanoo Lännen Medialle.

Perussuomalaisten tapaan kristillisdemokraatit ovat huolissaan kansanedustajien sananvapaudesta. Räsänen on itse ollut poliisikuulusteluissa epäiltynä samoista rikoksista kuin Mäenpää eli kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Erona Räsäsen tapauksissa on se, että epäillyt rikokset eivät ole tapahtuneet eduskuntasalissa, minkä takia eduskunnalta ei tarvita lupaa nostaa syyte. Eivätkä kohderyhmänä ole olleet turvapaikanhakijat, vaan homoseksuaalit.

Kirjoittaja on Lännen Median politiikan toimittaja.