Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Isis ei ole syy vaan oire yhdeksättä vuotta Syyriassa jatkuvaan sotaan, muistuttaa tuore tietokirja

Syyriasta katsottuna kuva sodasta on aivan toinen kuin länsimaisessa mediassa: Isisin sijaan kuolemaa ja pelkoa on kylvänyt ensisijaisesti maan hallinto.

Nour ja Reem eivät saaneet illalla unta. Seuraavana päivänä alkava lasten taidenäyttely jännitti siskoksia, sillä mukana olisivat myös heidän piirustuksensa.

– Viimeinen muistikuvani on se, että tytöt lähtivät koulultamme keltaisessa ja sinisessä huivissaan. Ennen kuin näyttely ehti avautua yleisölle, Syyrian ilmavoimat pommitti Ain Jalutin koulua Aleppossa. Ainakin kaksikymmentä ihmistä kuoli, heidän joukossaan Nour ja Reem, kertoo Afraa Hashemin, tyttöjen opettaja.

Nour ja Reem ovat kaksi niistä sadoista tuhansista ihmisistä, jotka ovat saaneet surmansa Syyrian yhdeksän vuotta jatkuneessa sisällissodassa. Tyttöjen tarina kerrotaan tuoreessa tietokirjassa Ääniä sodasta, joka kertoo yhdeksättä vuottaan jatkuvan sodan taustoista. Sen kirjoittaja Saana-Maria Jokinen on yksi harvoista Syyriassa asuneista suomalaisista.

Hallitsijoiden kuvia – jopa keskellä aavikkoa

Jokinen asui Syyriassa vuosina 2008–2010. Tuolloin Syyria oli tuntematon maa, josta ei kansainvälisessä mediassa juurikaan kirjoitettu.

Arabisosialistisessa diktatuurissa oli rauhallista. Kaikkialla oli hallitsijoiden, presidentti Bashar al-Assadin ja hänen isänsä Hafez al-Assadin kuvia, jopa keskellä aavikkoa. Pienissä kaupoissa oli hyvin rajattu määrä elintarvikkeita. Syyrialaista olutta myytiin kierrätetyissä pulloissa, joissa sisällön väri vaihteli. Se hymyilytti.

Paikalliset olivat hyvin kohteliaita ja etenkin nuorten hyvätapaisuus teki Jokiseen vaikutuksen.

Pinnan alla kihisi. Arabisosialismi oli muuttunut kaverikapitalismiksi ja yhä useampi putosi köyhyysrajan alapuolelle. Hallinnon toimien ja ilmaston lämpenemisen myötä elämä maaseudulla kävi mahdottomaksi.

Kuivuuden lisäksi ongelmana oli taivaisiin kohonnut bensiinin hinta. Ilman bensiiniä eivät viljelysten kastelujärjestelmät toimineet. Jokinen alkoi nähdä pääkaupungin kaduilla hyvin yksinkertaisista maalaisoloista tulleita, perinteisiin paimentolaisasuihin pukeutuneita miehiä, jotka olivat tulleet etsimään töitä kaupungista.

Samaan aikaan maan pienellä eliitillä meni koko ajan paremmin.

Stasin kouliman Syyrian tiedustelupalvelun lonkerot ulottuvat kaikkialle

Tärkeä sana, jonka Jokinen oppi nopeasti, oli mukhabarat. Se oli kaikkialla vaikuttava tiedustelupalvelu, joka oli luotu Itä-Saksan pahamaineisen Stasin mallista. Vuoteen 2005 mennessä jo arviolta 700 000 syyrialaista oli työskennellyt joko virallisina tai epävirallisina informantteina.

Mukhabaratin pelossa kukaan ei uskaltanut puhua politiikasta julkisilla paikoilla, sillä kuka tahansa saattoi työskennellä tiedustelupalvelulle: taksikuski, tarjoilija tai kokki.

Yleisesti oli tiedossa, miten kävi niille jotka puhuivat ohi suunsa.

Tuoreessa muistissa oli myös vuonna 1982 tapahtunut Haman verilöyly. Hallitus vaiensi Muslimiveljeskunnan yrittämän kansannousun hälyttämällä paikalle maan armeijan, joka pommitti kaupungin maan tasalle ja tappoi jopa 38 000 ihmistä.

Tästä kaikesta muodostui pelon muuri joka sulki tehokkaasti suut eikä monikaan uskonut, että Syyriassa syntyisi mielenosoituksia ja lopulta sisällissota.

Sotarikokset ovat normalisoituneet

Kuva Syyrian sodasta on paikallisille aivan toinen kuin se, josta olemme tottuneet lukemaan. Heille pääsyyllinen on hallinto, ei Isis.

– Länsimaisessa mediassa kuvaa sodasta hallitsevat Isisin Hollywood-tyyliin toteutetut teloitukset. Asetelma vahvistui entisestään, kun Isisin iskut levisivät Eurooppaan, Jokinen kertaa.

Monen syyrialaisen näkökulmasta Isis on vain oire, hallinto se todellinen syyllinen.

– Syyrian hallinnon ja sen liittolaismaiden, Venäjän ja Iranin iskujen toimesta on arvioitu aiheuttaneen yli 90 prosenttia Syyrian sodan arviolta puolesta miljoonasta siviiliuhrista. Vertailun vuoksi Isisin myötä on kuollut hieman yli 2 prosenttia.

Venäjän taloudellinen tuki ja aktiivinen informaatiosota ovat onnistuneet hämäämään monia ja kääntämään huomion pois Syyrian hallinnon sotarikoksista. Konflikti on johtanut sotarikosten normalisoitumiseen pelottavalla tavalla.

– Se onkin pelottava näkymä: jopa YK on näiden massiivisten ihmisoikeusrikkomusten edessä voimaton Venäjän turvallisuusneuvostossa käyttämän veton vuoksi. Herää kysymys, että onko toisen maailmansodan jälkeinen kansainvälinen järjestelmä enää voimassa kun Venäjä pelaa niiden ulkopuolella?

Taistelut ovat pääosin päättyneet. Tilanne Syyriassa on nyt vielä pahempi kuin ennen kansannousua. Peräti 80 prosenttia väestöstä elää köyhyydessä, lähes 6 miljoonaa Syyrian ulkopuolella ja koulut, sairaalat ja kodit on pommitettu. Tuloerot ovat revenneet entistä pahemmiksi.