Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vertailu: Alkoholijuomien hinta Suomessa EU:n korkein

Alkoholi maksoi viime vuonna Suomessa 91 prosenttia yli EU-keskiarvon.

Alkoholijuomien hintataso oli Suomessa EU-maiden korkein viime vuonna, ilmenee EU:n tilastokeskuksen Eurostatin hintavertailusta.

Alkoholi maksoi Suomessa 91 prosenttia enemmän kuin EU:ssa keskimäärin.

Seuraavaksi korkeimmat alkoholijuomien hinnat olivat Irlannissa ja Ruotsissa.

Jos tarkastelu ulotetaan myös EU-maiden ulkopuolelle, löytyy Euroopan kallein alkoholi Islannista ja Norjasta. Näissä maissa alkoholijuomat maksoivat viime vuonna runsaat 160 prosenttia yli EU-keskiarvon.

Alkoholijuomien hinnoissa on suuria eroja Euroopan maiden välillä muun muassa erilaisten verotuskäytäntöjen takia. EU-maiden halvinta alkoholia myytiin viime vuonna Romaniassa, Bulgariassa ja Unkarissa.

Ruoan hinta noin viidenneksen yli EU-keskiarvon

Suomi oli EU:n kalleimman alkoholin maa myös vuonna 2018.

Toissa vuonna alkoholin hinta Suomessa oli 82 prosenttia yli EU-keskiarvon. Hintaeron kasvuun vaikuttaa se, että unionin keskitasoa kalliimpaa Britanniaa ei uudessa tilastossa enää lasketa EU-maaksi.

Suomessa alkoholiveroa korotettiin edellisen kerran viime vuoden alussa. Kuluttajahinnoissa ei silti tapahtunut kovin suurta harppausta, sillä Tilastokeskuksen mukaan alkoholijuomien hinta nousi Suomessa viime vuonna runsaan prosentin.

Ruoka oli Suomessa 18 prosenttia EU-keskiarvoa kalliimpaa ja alkoholittomat juomat 26 prosenttia kalliimpia. Tupakasta sai maksaa Suomessa 34 prosenttia enemmän kuin EU:ssa keskimäärin.